De verdachte was tijdens de zwangerschappen stevig blijven roken, drinken en gebruikte drugs.
De verdachte was tijdens de zwangerschappen stevig blijven roken, drinken en gebruikte drugs. Rechtbank Zutphen

'Baby's Amersfoortse waren al dood bij geboorte'

15 januari 2020 om 11:19 Rechtbank

AMERSFOORT (ANP) De twee dode baby's die in 2014 jaren na hun geboorte in haar woning in Amersfoort werden gevonden, zijn volgens deskundigen naar alle waarschijnlijkheid al voor of tijdens de bevalling overleden. Het gerechtshof in Den Bosch moet vaststellen of de moeder, Johanna H., schuldig is aan de dood van de twee.

H. stapte in 2014 zelf naar de politie. De resten van de baby's werden gevonden in een beautycase en een koektrommel en zijn in 2002 en 2004 ter wereld gekomen. H. werd door de rechtbank in Utrecht en later het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken, omdat niet met zekerheid was vast te stellen of de kinderen levend of dood waren bij de geboorte. De Hoge Raad verwees de zaak echter terug naar het hof in Den Bosch, omdat duidelijk moet worden of het handelen van H. de dood van de baby's tot gevolg had.

IN DE WC Twee deskundigen stellen dat de kans dat de kinderen al dood waren voordat ze op de wc ter wereld kwamen, zeer aannemelijk is. De vrouw liet de baby's in eerste instantie in de pot liggen. De advocaat-generaal probeerde te achterhalen of de baby's een overlevingskans hadden gehad als ze direct na de geboorte wel hulp hadden gekregen.

De kinderen hadden beiden een forse groeiachterstand, hoewel de zwangerschappen wel vrijwel voldragen waren. H. was tijdens de zwangerschappen stevig blijven roken, drinken en gebruikte drugs.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie