Sportcomplex Amerena.
Sportcomplex Amerena. Gemeente Amersfoort

Raadslid Stoelinga: wethouder verzweeg problemen Amerena

14 januari 2020 om 20:51 Politiek

AMERSFOORT Raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014) is ontevreden over wethouder Hans Buijtelaar. De wethouder zou de gemeenteraad tot vorig jaar bij herhaling onjuist hebben geïnformeerd over het sportcomplex Amerena. Volgens de wethouder waren er geen problemen bij het invoeren van een sportkaart. Ook zou de raad zich geen zorgen hoeven te maken over dreigende exploitatietekorten. Hij achtte vragen van Amersfoort2014 over eventuele tekorten 'hoogst speculatief'.

Onlangs meldde het college van b & w echter dat de sportkaart nog altijd niet is gerealiseerd, en dat terwijl Amerena al in april 2018 werd geopend. Voorts is er minimaal zestigduizend euro per jaar aan gemeenschapsgeld nodig om de begroting rond te krijgen. Was de wethouder eerder aan het liegen? Of kwamen er werkelijk opeens totaal nieuwe feiten op tafel? 

KWALITEIT VAN SAMENWERKING Een derde partij die Stoelinga op onbetrouwbaarheden meent te betrappen, is het adviesbureau ABCNOVA. Op de website van Duurzaam Gebouwd vertelt de trotse ABCNOVA-directeur Bert Melles dat hij er in is geslaagd de verschillende bij Amerena betrokken partijen tot goede samenwerking te brengen. Die partijen zijn twee volleybalverenigingen, een zwemclub, een fysiotherapiepraktijk en gebouwenbeheerder SRO.

Het college schreef echter eind vorig jaar aan de raad dat de samenwerking 'kwetsbaar is, het mandaat onduidelijk, de aansturing te complex en ingewikkeld is en dat de onderlinge belangen niet in elkaars verlengde liggen'. Wie heeft er nou gelijk?

KOSTEN ADVIESBUREAUS De begeleiding van ABCNOVA heeft zeven jaar geduurd. Stoelinga vraagt zich af wat het adviesbureau in deze tijd zoal heeft uitgevoerd en wat dat heeft gekost. Maar ook: waarom er nu een nieuw extern adviesbureau in de hand is genomen: KokxDeVoogd. Een omvangrijk organisatieadviesbureau voor overheden en maatschappelijke dienstverleners. Hoe denkt dat tweede bureau de samenwerking wél bevredigend tot stand te brengen, en welk prijskaartje gaat hier aan hangen?

Amersfoort2014 is toch al erg bezig met het stijgend aantal 'externe' krachten dat door de gemeente Amersfoort wordt ingehuurd. Ze vragen gewoonlijk een hoger uurtarief dan ambtenaren in vaste dienst en kosten de gemeente tegenwoordig miljoenen aan 'meerkosten' per jaar.

Door Jeroen de Valk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie