,,De verbinding van ziel tot ziel is moeilijk voor sommige mensen. Dat komt denk ik omdat we vervreemd zijn van elkaar.”
,,De verbinding van ziel tot ziel is moeilijk voor sommige mensen. Dat komt denk ik omdat we vervreemd zijn van elkaar.” Geurt Roffel

Oud-D66-Kamerlid Hubert Fermina naar Het Brandpunt

19 januari 2020 om 08:18 Religie

AMERSFOORT Oud-D66-Kamerlid Hubert Fermina (71) gaat op woensdagavond 22 januari in Het Brandpunt in gesprek over zijn boek 'Mijn waarheid'. In het boek kijkt hij terug op zijn katholiek-oecumenische geloofsontwikkeling, zijn politieke en bestuurlijke leven en de mensen die hem vormden.

Geurt Roffel

Fermina: ,,De mensen met wie ik in mijn leven verbonden ben en ben geweest, betekenen veel meer voor mij dan ik kan uitdrukken met het woord 'bedankt'. We deelden energie, bezieling, geweldige momenten; we deelden het leven met elkaar. Wie zij voor mij zijn, dat gaat dag aan dag met me mee. Als ik mijn gevoel voor hen onder woorden wil brengen, dan kan ik dat alleen doen door verhalen te vertellen, over onze verbondenheid. Wat ons bindt, is veel meer dan wat ons scheidt."

,,Mensen spreken zo vaak over de dingen die hen scheiden. Ik woon in mijn huis, jij in het jouwe, daar heb je al iets dat ons scheidt. Ik zoek het in wat ons verbindt, in de verbintenis. En die zit hier." Fermina klopt met zijn hand op zijn hart.

,,De menselijke verbinding van ziel tot ziel is heel moeilijk voor sommige mensen. Dat komt denk ik omdat we vervreemd zijn van elkaar. Onze maatschappij hecht veel waarde aan kwaliteit, mensen die goed zijn in hun werk vinden we belangrijk. De verbinding tussen mensen kan dan echter uit het zicht raken. Als ik terugkijk op mijn werk als Tweede Kamerlid voor D66, dan heb ik aan ongelofelijk complexe besluiten meegewerkt, over de euthanasiewetgeving, over transseksuele asielzoekers. En nu denk ik: 'Heb ik de mensen toen ook gesproken, over wie ik zoveel nadacht?' Nee. Die tijd was er niet. Ik was toen anders bezig. En dat wil ik niet meer. Nu wil ik, als ik het over mensen heb, ook met die mensen bezig zijn."

,,Ik ben nu bestuurslid in de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt. Ook daar merk ik dat de verbinding die wij als kerk, als mensen, met elkaar hebben, voor ieder individu anders is. Je hoort dat in hoe mensen spreken, hoe ze met hart en ziel bezig zijn om gestalte te geven aan wat we van God ontvangen. Geloven is voor mij niet dat je het evangelie verkondigt, maar dat je er deel van wordt, omdat je samen van betekenis wilt zijn voor je omgeving."

,,Als kind groeide ik op met een zekere voorbestemming om priester te worden. Later trouwde ik met een vrouw. Zij is heel jong overleden. Nu leef ik al jaren samen met een man. Een spannende vraag, ook in de oecumene, is: hoe gaan we om met de traditie? Ik koester de katholieke traditie, al laat ik me er niet door overweldigen. Ik gebruik de rituelen in het hier en nu. Een ritueel als het slaan van een kruis heeft me mijn hele leven geholpen me te verbinden met Jezus. Ik zie dan voor me hoe hij hangt aan het kruis. 'Vader, Zoon, Heilige Geest', het kruisteken bepaalt me bij hen en helpt me om dichtbij mezelf te blijven."

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie