'Moet er een verbod komen op consumentenvuurwerk?' Deze vraag staat centraal tijdens het openbare debat op donderdag 23 januari in het Eemhuis.
'Moet er een verbod komen op consumentenvuurwerk?' Deze vraag staat centraal tijdens het openbare debat op donderdag 23 januari in het Eemhuis. Ted Walker

Debat: consumentenvuurwerk achterhaalde traditie of niet?

20 januari 2020 om 07:08 Politiek

AMERSFOORT Voor de één is vuurwerk een vanzelfsprekende en plezierige traditie, voor de ander een drama. Moet er een verbod komen op consumentenvuurwerk? Die vraag is na 31 december actueler dan ooit. Alleen al in Amersfoort was er een halve ton materiële schade. Maar wat vindt Amersfoort? Moet er een (landelijk) verbod komen? Die vraag staat centraal tijdens het publiekelijk debat van donderdag 23 januari.

Het onderwerp maakt landelijk veel tongen los en ook in Amersfoort raakt men er maar niet over uitgepraat. Vuurwerk afsteken is een traditie, maar wie zit er nog op te wachten? Op sociale media is door De Stad Amersfoort gevraagd of men voor of tegen een vuurwerkverbod is. Van de ruim vijfhonderd reacties waren er vierhonderd vóór een verbod van afsteken van consumentenvuurwerk. Die mening lijkt landelijk te worden gedeeld. De verkoop, en het afsteken, van diverse soorten consumentenvuurwerk wordt mogelijk definitief verboden. Dat werd deze week duidelijk na de wekelijkse ministerraad. Hierbij is het nog wel onduidelijk om welk vuurwerk het precies gaat.

VOOR- EN TEGENSTANDERS ,,De normen zijn opnieuw overschreden. Het is schandalig hoe sommige mensen zich hebben gedragen. Wij vinden: we kunnen niet op de oude voet door", zei minister Mark Rutte over afgelopen jaarwisseling.

Ook in de Amersfoortse politiek zijn ze met elkaar in conclaaf over deze casus. Binnen de partijen is nog veel variatie qua standpunten en er zijn voor- en tegenstanders. Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) is een voorstander van een vuurwerkverbod, maar ziet nog wat beren op de weg. ,,Ik ben geen voorstander van vuurwerk", liet hij eerder aan RTV Utrecht weten. ,,Maar een verbod moet je kunnen waarmaken. We weten dat uit het buitenland het vuurwerk gewoon ons land binnenkomt, dat moet je wel kunnen handhaven." Vooral dat handhaven lijkt een moeilijk punt. Agenten worden ieder jaar bestookt met vuurwerk. Zo zag agent Kadir Duran drie jaar geleden in Amersfoort een vuurpijl op zich afkomen. Nog altijd kampt hij met lichamelijke en geestelijke klachten. ,,Bijna drie jaar later heb ik nog steeds veel last van hoofdpijn, concentratieproblemen en oorsuizen. Vooral dat laatste is verschrikkelijk. Ik hoor constant het geluid van een waterval."

DEBATAVOND Tijdens het debat op donderdag 23 januari, georganiseerd door RTV Utrecht, De Stad Amersfoort en Bibliotheek Eemland, zullen politici hun mening geven over het mogelijke vuurwerkverbod. Presentator Kees Hoogendijk zal ook mensen uit het publiek aan het woord laten.

Door Jeroen van der Veer

De discussieavond start om 20.00 uur (inloop 19.30) en is gratis bij te wonen in het Kadecafé.
Let op: Het debat zou eerst plaatsvinden in de Keizaal bibliotheek Eemland, maar die locatie is dus gewijzigd!
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie