Een artist impression van de rondweg.
Een artist impression van de rondweg. Gemeente Amersfoort

Rondweg: raadsleden eisen pas op de plaats na alarmerend rapport

14 januari 2020 om 09:53 Politiek

AMERSFOORT En weer zorgen de plannen voor de westelijke rondweg voor onrust. Het onderzoeksbureau XTNT presenteerde onlangs een rapport waaruit zou blijken dat de gemeente verkeerde cijfers heeft gehanteerd. Als gevolg hiervan zou de rondweg overbodig zijn. De weg kost tientallen miljoenen en gaat gepaard met een grootschalige bomenkap, die deels al heeft plaatsgevonden.

Jeroen de Valk

Voorts zijn er twijfels over een afsplitsing van deze 'westelijke ontsluiting': een grote toegangsweg naar de Bernhardkazerne. Die moet ook nog worden aangelegd en lijkt opeens op de helling te staan, aangezien het opeens onduidelijk is waar die moet komen. Wethouder Hans Buijtelaar zou de raad onjuist hebben geïnformeerd.

Het rapport werd gepresenteerd op zaterdag 1 januari, bij een nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Groen in Amersfoort op de Varkensmarkt. De stichting had het bureau XTNT aan het werk gezet om alles nog eens goed door te rekenen. Daarbij bleek dat de Bernhardkazerne geen groei verwacht wat betreft het aantal arbeidsplaatsen in de komende jaren. Defensie liet dit zelf weten aan de nieuwe onderzoekers. De gemeente gaat juist uit van een groei van 24 procent tot het jaar 2030. Defensie zo nul procent verwachten.

Voorts zou ook het aantal arbeidsplaatsen op bedrijventerrein Isselt veel lager zijn. De gemeente gaat uit van een stijging van 15 procent tot het jaar 2025, de onderzoekers kwamen uit op 4,5 procent tot 2030.

De fractie van Amersfoort2014 legt dit voor aan het college in uitgebreide schriftelijke vragen. Dit is namelijk niet zomaar een 'second opinion', aangezien al meer onderzoeksbureaus aan het werk zijn gezet. Vorig jaar werden de bevindingen van de universiteit in Wageningen gepubliceerd. Het college veegde de uitkomsten hiervan van tafel. Ook kreeg de raad te horen dat defensie niet mee zou willen werken aan de verplaatsing van de hoofdentree van de kazerne.

De onderzoekers van XTNT vernamen echter dat defensie graag de ingang wil verplaatsen naar de Utrechtseweg. Defensie zou daarover al begin 2019 contact hebben gezocht met de gemeente.

Dit is weer aanleiding voor een aparte serie vragen van de SP. Immers, zo schrijft raadslid Marijke Jongerman aan deze krant: ,,Het is absurd dat we nu veel overheidsgeld gaan uitgeven voor de aansluiting van een ingang op de westelijke rondweg die straks misschien nauwelijks nog gebruikt gaat worden.''

De socialisten vragen daarom om pas op de plaats te maken, teneinde eerst maar eens uit te zoeken waar die entree nou eigenlijk gaat komen. Voorts vermoedt Jongerman dat de raad vorig jaar verkeerd is geïnformeerd over voornemens van defensie over verplaatsing van de entree. Jongerman schrijft: ,,Iedereen weet dat het onjuist voorlichten van de gemeenteraad een politieke doodzonde is.''

De rondweg zorgt al vaker voor discussies. De dood van enkele dassen op het plangebied werd daarbij benadrukt door de oppositie. Vlak voor het XTNT-rapport werd gepubliceerd, schreef Buijtelaar dat tegenstanders de uitslag van onderzoeken zouden willen beïnvloeden door het plaatsen van geperforeerde sardineblikjes. De geur zou de dassen en verwarring brengen en ze naar de gevaarlijke autoweg lokken. Hij toonde daarbij een foto met een sardineblikje dat echter pal naast de uitgang van een dassenburcht was geplaatst. Daarvoor hoefden de dassen geen weg over te steken. Dergelijke blikjes worden gewoonlijk door onderzoekers geplaatst teneinde een populatie in kaart te brengen; een al jaren gehanteerde methode.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie