cover van het boek
cover van het boek "Alles vreemd" Breevoort

'Alles vreemd': over evacués op Breevoort

13 januari 2020 om 17:07 Maatschappelijk Deel je nieuws

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er op Boerderij Breevoort evacués woonden. Zij vluchtten in september 1944  voor het oorlogsgeweld in en rondom Arnhem. Op 16 oktober 1944 arriveerde de familie Hansen uit Arnhem op de boerderij waar zij uiteindelijk zouden blijven tot en met 26 juni 1945. Tijdens hun verblijf op Breevoort hield moeder Toos Hansen-van Velp een dagboek bij. Het dagboek werd uiteindelijk door de Historische Kring Hoogland als boek uitgegeven onder de titel “Alles vreemd”; dit boek staat centraal tijdens een bijzondere middag op 2 februari 2020.

Zondag 2 februari 2020 is een bijzondere middag op Boerderij Breevoort. Op die middag staat het boek “Alles vreemd” centraal. Er zullen passages uit het boek worden voorgelezen, er zullen foto’s worden getoond en heel bijzonder, er zal een vraaggesprek zijn met nog in leven zijnde direct betrokkenen uit die periode. De middag en het vraaggesprek staan onder de deskundige leiding van schrijver en journalist Henk van Middelaar; hij is zeer bekend met de geschiedenis van Hoogland in het algemeen en in het bijzonder met de periode rondom de Tweede Wereldoorlog. In 2017 schreef hij het boek “23 april 1945, zes uur” over de dodelijke vergeldingsactie van de Duitsers op 10 Hooglanders.

Het verhaal van de familie Hansen uit Arnhem geeft een prachtig inzicht in het onzekere leven van evacués en de Hooglandse bevolking in de roerige oorlogsjaren van 1944 en 1945. In die tijd werden er overal in Hoogland families opgevangen die moesten vluchten uit de omgeving Arnhem. De familie Willem en Alijda Tolboom, opa en oma van de huidige eigenaar Jos Tolboom, namen de familie Hansen op; ze werd een deel van het gezin op de Hooglandse boerderij. 

Schuif aan voor dit prachtige verhaal en een historische inkijk in het leven rondom Boerderij Breevoort in 1944-1945. Luister naar de passages uit het boek en kijk mee naar de foto’s die er nog zijn. Natuurlijk is het heel bijzonder dat we mogen meeluisteren naar de verhalen van oude Hooglanders en evacués die deze tijd zelf hebben meegemaakt!

De middag start om 15.00 uur en zal rond 17.00 uur zijn afgelopen. De toegang is gratis en het boekje “Alles vreemd” zal voor €5,- te koop zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie