Afbeelding
(Archief BDU Media).
Column

Balans

16 januari 2020 om 11:19 Column Columns Bianca van der Linden-Snel

Een nieuw jaar, op zoek naar een nieuwe balans. Zal ik het goede voornemens noemen of juist nieuwe (betere) gewoontjes?

Ik ben nog aan het zoeken naar de dag dat ik echt kan/ga beginnen. Laat ik zeggen dat ik voorzichtig ben begonnen, noem het wennen. Wennen aan nieuwe, betere gewoontjes. Dat wennen blijkt al lastig genoeg. Mijn idee was, onder andere, om meer te gaan sporten. Vorig jaar was ik al gestart om te gaan kijken welke sport ik wilde combineren met tennis zodat ik dit jaar echt wist wat ik wilde. Het is Zumba bij de dansschool in Nieuwland, geworden. Na wat proberen heb ik mijn ideale les gevonden en kom ik uiteindelijk toch best redelijk mee. De danspasjes meedoen in de juiste richting met je armen erbij… dat is nog is best een ding (voor mij). Doordat ik een plekje achteraan heb kunnen bemachtigen en ik steeds meer pasjes herken denk ik dat Zumba en ik wel een match kunnen worden. De muziek en de overenthousiaste Zumba masters helpen je er dan toch net doorheen. Samen met meer bewegen, fietsen en tennissen hoop ik dan toe te treden tot de groep 'sportievelingen'. Ik ben me ervan bewust dat ik mezelf dan wel wat strenger moet toespreken. Niet meer: het regent (een beetje), het is koud, er staat een zuidoostenwind of het weer is ideaal maar helaas, ik ben moe of heb een deadline (oftewel: 'mijn serie is zo spannend'). Ff wennen. 

,,Hé Bianca, jij bent lekker sportief bezig", klinkt namelijk toch echt wel goed hoor. Daarnaast gaan wij als gezin (sorry gezin, ik trek jullie erin mee) letten op ons eten. Het liefste -/- een aantal kilo's. Om me heen zie ik dat ik niet de enige ben. Op mijn werk hoor ik geknaag op crackers en rijstwafels waarna ze chagrijnig mijn kant opkijken, omdat daar een pot drop staat. Ook daarmee start je met een wenproces. Mijn hele kast ligt namelijk nog vol met allemaal ellende dat nog over is van kerst en oud en nieuw (lees: drop, chocola, kerstkoekjes, chips). Dat moet eerst op, anders is het zonde toch? En je moet niet te streng zijn anders hou je het niet vol (heb ik weleens gelezen). Verder heb ik nog een aantal etentjes staan die ik natuurlijk niet af kan slaan. Zeker niet zuiver om de reden dat ik in een wenperiode voor het lijnen zit. 'Wijntje erbij? Lekker.'

Een andere goed idee van mezelf was om meer balans aan te brengen in de agenda. Minder plannen, meer blokken en mezelf niet meer voorbijrennen. Ik ben dan ook begonnen met dagen doorkruizen in de agenda. Dat worden balans, rust en ruimte dagen. Op die dagen ben ik vast al druk zat met werkjes die zijn blijven liggen. Die kruizen in de agenda waren voor het eerst mogelijk over drie weken. Tot die tijd hol ik nog even op en neer van her naar der en van hot naar her. Ik was voor dit goede voornemen al begonnen met het organiseren van wat feestjes zoals de kinderdisco in Nieuwland. Komt eraan, super leuk! Dus moet de balans maar even wachten. 

Het is een kwestie van wennen.

Bianca van der Linden-Snel.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie