Afbeelding
FotoVanDenderen

2020 voorspellingen (1)

8 januari 2020 om 10:40 Column

In dit nieuwe jaar besluit Amersfoorts burgemeester Lucas Bolsius dat hij voorzichtig, buiten vegetarisch, af en toe een vlees- en visgerecht op tafel wil zien. Tot uitzinnige vreugde van zijn gezin dat niet kan wachten op een hamburger of varkensfiletlapje. Zijn echtgenote Marica kijkt nu al watertandend uit naar die zonnige zondagmiddagen waar op de barbecue in hun achtertuin voor haar een sappig lamskoteletje wordt klaargemaakt door zoon Pelle die net een paar spareribs heeft verorberd.

2020 wordt ook het jaar waarin bij werkzaamheden aan de veel besproken rondweg restanten van een Romeinse nederzetting uit 200 voor Christus worden blootgelegd. Als er ook nog overblijfselen van een tempel uit de tijd van de Azteken zijn ontdekt gaan ogenblikkelijk op het stadhuis alle alarmbellen af, wordt de aanleg van de rondweg door Amersfoort-West tot grote frustratie van VVD wethouder Hans Buijtelaar per direct stilgelegd. De druk op GroenLinks wethouder Astrid Janssen neemt toe, en als een motie om nu definitief te kappen met die volstrekt overbodige weg van eenmansfractie 'Natuurlijk Amersfoort' (Rob Molenkamp) een meerderheid dreigt te halen gaan er in de tot dan toe hechte coalitie scheurtjes ontstaan.

Deze impasse komt ten goede aan de natuur in het rondweggebied want er worden vier dassenburchten gespot, twee paartjes boommarters, drie stelletjes wezels en tot grote vreugde van werkgroep 'Groen in Amersfoort' ook een hermelijnpaartje en de hier nog nooit eerder waargenomen uiterst zeldzame Siberische notenkraker. Opportunist BPA raadslid Hans van Wegen ruikt zijn kans en eist in een pittige motie dat deze inmiddels unieke biotoop zwaar beschermd dient te worden. Snackbar 'De Vlasakkers' keert terstond terug op zijn oude plek, de uitbaters vieren dat met een groot heropeningsfeest. De eerste honderd klanten kunnen een gratis berenklauw of broodje warm vlees komen eten. De actie slaat zo aan dat een verkeerschaos ontstaat met files tot aan de Amsterdamseweg en Stichtse Rotonde.

D66 wethouder Fatma Koser Kaya gaat in haar schaarse vrije tijd haar gedachten op papier zetten. Haar literaire ambities bereiken in 2020 een hoogtepunt als niet alleen haar prachtige gedichten aanslaan maar ook haar licht erotische schrijfsels een daverend succes worden en er bij haar boekpresentatie en signeersessie lange rijen ontstaan bij boekhandel Veenendaal in de Langestraat. VVD wethouder Kees Kraanen neemt ultra atleet Mik Borsten in de arm, hoopt door een strak trainingsschema dat de pondjes eraf vliegen. ChristenUnie wethouder Menno Tigelaar gaat collega Kraanen nauwlettend in de gaten houden en sluit zich later in het jaar aan als deze afvalrace zijn vruchten afwerpt. Het afsteken van vuurwerk blijft ook dit jaar voor koppijn zorgen. Uw stukkiesschrijver (tevens olijke oliebol) overweegt een dag/week/maand te stoppen met alcohol!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie