Afbeelding
Jeroen van der Veer

Amersfoort laat grachten niet legen na vondst explosieven

7 januari 2020 om 15:54 Maatschappelijk

AMERSFOORT De handhavers in Amersfoort hebben sinds het verbod op magneetvissen nog geen enkele bekeuring uitgeschreven aan personen die dit toch deden. Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Na de vondst van meerdere explosieven werd in Amersfoort het magneetvissen afgelopen jaar officieel verboden. 

door Jeroen van der Veer

Diverse keren moest de explosieven opruimingsdienst naar de gemeente komen om een explosief te beoordelen. Hierop besloot de burgemeester een verbod in te stellen. Het lijkt erop dat mensen gehoor geven aan dit verbod, gezien het feit dat nog niemand een bekeuring ervoor heeft gekregen. 

,,Er is gebleken dat er wapens/explosieven liggen", aldus gemeentewoordvoerder Leonie Scholten. ,,We weten dat Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog flink is getroffen door oorlogsgeweld. Munitie en wapens liggen op verschillende plekken nog in de grond en in het water en kunnen instabiel zijn."

Toch heeft diezelfde gemeente ervoor gekozen geen verdere actie te ondernemen. De grachten en andere wateren zijn niet 'leeg' gehaald, ondanks dat er in Amersfoort diverse risicogebieden zijn omtrent niet gesprongen explosieven (zie: klik hier). ,,Omdat kleine explosieven, zoals een handgranaat, bijna niet te traceren zijn tussen de blikjes en andere (metalen) voorwerpen in het slib. Een volledige garantie dat er geen munitie in het water ligt, is er nooit. Als in een verdacht gebied gegraven, gebouwd of gebaggerd wordt, dan wordt er altijd een explosieven-onderzoek gedaan. Bij baggerwerkzaamheden wordt met name gekeken naar grotere explosieven.".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie