Afbeelding
Gemeente Amersfoort

'Energieloket' informeert over aanpassing woningen

2 januari 2020 om 20:01 Politiek

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort heeft dit jaar één centraal 'energieloket' geopend. Het is de bedoeling dat Amersfoorters vlot en adequaat worden geïnformeerd over maatregelen om hun huis te verduurzamen. Het loket bestaat sinds 1 januari 2020 en is vooral digitaal te bereiken via www.duurzaambouwloket.nl/amersfoort.

Jeroen de Valk

Hoe kun je nog meer besparen? Hoe krijg je 'nul op de meter' door aanschaf van zonnepanelen en driedubbele ramen? Hoe maak je je woning aardgasvrij? Het moet allemaal snel en (vrijwel) gratis duidelijk zijn. Het loket biedt informatie over financieringsmogelijkheden - hoe pakt de offerte uit, wat zijn de subsidievoorwaarden? - en beschikt ook over een lijst met gecertificeerde bedrijven in de regio.

Voor het opzetten van dit energieloket is Duurzaam Bouwloket aangetrokken. Dit bedrijf verzorgt het loket voor 115 Nederlandse gemeenten en is gecontracteerd voor vier jaar, met een mogelijkheid om hierna nog eens voor vier jaar bij te tekenen.

Wie op de site een aantal gegevens invult - denk aan postcode, individuele wensen, al genomen maatregelen, het huidige verbruik en het te besteden budget - krijgt een stappenplan aangereikt. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

SUBSIDIE Wil een bewoner een verdergaand advies, dan kan het energieloket hem of haar doorverwijzen naar onafhankelijke adviseurs. De kosten hiervan komen in principe voor rekening van de aanvrager. Er ligt gelukkig een subsidie vanuit het rijk; hiermee kunnen bewoners een deel van de advieskosten vergoed krijgen. Ze ontvangen hiertoe een voucher. De vergoeding wordt verstrekt in het kader van de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Het totale RRE-budget voor Amersfoort bedraagt in 2020 twee miljoen.

Hoe dit alles in de praktijk zal uitpakken, moet duidelijk worden in Schothorst-Zuid. Hier is al op verzoek van huiseigenaren een pilot van start gegaan met het verduurzamen van woningen. Voor tien woningen is een 'klimaatplan' opgesteld. De mogelijkheden variëren van eenvoudige isolatiemaatregelen tot de zogenaamde 'volledige schil isolatie'. De gevel, het dak en de ramen worden dan compleet vervangen. De verwarming komt van een warmtepomp.

De RRE voorziet ook in andere maatregelen. Er komt een project waarbij werkzoekenden worden opgeleid om als adviseur op te treden. Kan de cv beter anders worden ingesteld? Bieden buisisolatie en radiatorfolie soelaas? De kersverse adviseur komt op bezoek en vertelt het.

Er wordt zelfs gedacht aan informatieve 'energy party's'; een soort Tupperware-party's, maar dan ter promotie van het milieubewustzijn. Bezoekers krijgen vlot radiatorfolie en LED-lampen aangereikt.

Op www.duurzaambouwloket.nl/amersfoort wordt ook achtergrondinformatie gegeven. Burgers vertellen over hun eigen ervaringen. Lokale en regionale initiatieven worden er vermeld. Er komt tevens een nieuwspagina met een agenda.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie