Museum Flehite
Museum Flehite Museum Flehite

Amersfoort herdenkt: 75 jaar vrijheid na WOII

1 januari 2020 om 21:01 Politiek

AMERSFOORT Sinds de bevrijding in 1945 leeft Nederland exact 75 jaar in vrijheid. In Amersfoort wordt hierbij stilgestaan met ten minste 88 activiteiten. De geschiedenis zal daarbij herleven dankzij muziek, theater, exposities en andere media.

Jeroen de Valk

Het college laat dit weten in een brief aan de gemeenteraad. Centraal bij de activiteiten staan drie aspecten. Ten eerste: het betrekken van jongeren, voor wie de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding veelal iets is dat zelfs de grootouders niet of nauwelijks bewust hebben meegemaakt. Ten tweede: 'Duurzaamheid', en dan vooral de 'duur van de impact'. Ofwel: de herdenking moet blijven hangen in het geheugen. En ten derde: het wordt een herdenking waarbij mensen van alle leeftijden en diverse komaf worden aangesproken.

Vanaf midden januari is in de tuin achter Museum Flehite het lichtkunstwerk Levenslicht te bewonderen. Deze creatie van Daan Roosengaarde symboliseert de joodse en zigeuner-slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

OOGGETUIGEN In maart komt een 'lesbrief' ter beschikking van het onderwijs, voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Het lesmateriaal is gemaakt in samenwerking met Museum Flehite en zal dan ook veel informatie bevatten over de regio Amersfoort. Centraal staan de herinneringen van zeven Amersfoortse jongeren in de oorlogsjaren. Museum Flehite komt met een tijdelijke expositie over de bevrijding.

Als er genoeg fondsen worden geworven, zal de bigband van Konrad Koselleck op 7 mei optreden met allerlei gasten, onder wie cabaretier Vincent Bijlo. In de loop van het concert worden Amersfoortse oorlogsherinneringen verteld. De openluchtvoorstelling krijgt als motto 'Geluid van vrijheid'.

Een dag later, op 8 mei, is het volgens de raadsinformatiebrief 75 jaar terug dat een stoet Canadese bevrijders Amersfoort binnenreed. Dit wordt herdacht met de parade 'Keep them rolling' die zoveel mogelijk de route van destijds zal volgen. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de eerste Canadezen al op 7 mei de stad binnenreden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie