Afbeelding
Nathalie Cassée

Crowdfundingsactie voor 'De Katoendrukkerij'

1 december 2019 om 12:00 Overig

AMERSFOOR De initiatiefneemster van de Katoendrukkerij, Nathalie Cassée, wil het erfgoed van het katoendrukken terugbrengen naar de bakermat: Amersfoort. Om de opstartkosten te dekken is Cassée een crowdfundingsactie bij Voor de Kunst gestart onder de noemer 'Breng de Katoendrukkerij in de Volmolen!'. De drukkerij vestigt zich in het voorjaar van 2020 in het rijksmonument de Volmolen bij de Koppelpoort. 

Gemeente Amersfoort heeft reeds als matchfundingspartner van Voor de Kunst een eenmalig bedrag gedoneerd aan de Katoendrukkerij. Wethouder Fatma Koser Kaya: ,, Amersfoort bruist van de ideeën van creatieve inwoners, met deze samenwerking stimuleren we cultureel ondernemerschap in onze stad".

ICONISCH BEELDMERK De Volmolen heeft sinds de bouw in 1645 verschillende functies gehad, waaronder het vollen van wol. ,,De Volmolen vormt met de Koppelpoort het iconische beeldmerk van onze stad. De historie van die plek koesteren we, willen we levend houden en toegankelijk maken voor iedereen'', aldus wethouder Willem-Jan Stegeman bij de bekendmaking van de komst van De Katoendrukkerij begin november 2019. ,,Samen met omwonenden kozen we daarom uit alle ingediende plannen voor De Katoendrukkerij. Jong en oud kunnen straks iets van het Amersfoortse verleden ervaren op een eigentijdse manier.''

De komende maanden wordt  wordt de Volmolen door eigenaar gemeente Amersfoort voor gebruik klaar gemaakt. De Katoendrukkerij is na de opening vijf dagen per week, van woensdag tot en met zondag, open. In de drukkerij kunnen bezoekers meer te weten komen over de hedendaagse praktijk en historie van het katoendrukken, de textielnijverheid in Amersfoort en de Volmolen zelf. 

MOGELIJKHEDEN Bij de Katoendrukkerij zijn er tal van mogelijkheden. Zo is er een ruim lesaanbod in blockprinten en een speciaal lesprogramma voor scholieren. Ook is er een winkel met blockprints, handbedrukte textiel en papier. Er zijn diverse ruimtes te huur voor workshops, bijeenkomsten en vergaderingen. Bezoekers kunnen in de Volmolen overnachten. Culturele, kunstzinnige en ambachtelijke initiatieven en samenwerkingen vinden er een podium.

De initiatiefneemster organiseert op maandag 13 januari een benefietlezing over de achtergrond en toekomstplannen van haar actie in het Boekhuis in Amersfoort.  Bijdragen aan de actie kan vóór 17 januari via de website. Een tegenprestatie is mogelijk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie