Een artist impression van Soesterhof.
Een artist impression van Soesterhof. Architectenbureau Archi30

Soesterhof: ecowijk in aanbouw op Wagenwerkplaats

24 december 2019 om 12:30 Politiek

AMERSFOORT In november 2020 worden vermoedelijk de eerste woningen opgeleverd van Soesterhof.  De nieuwe woonbuurt op de Wagenwerkplaats moet een perfecte 'ecowijk' worden waar zo milieuvriendelijk als mogelijk wordt gebouwd en gewoond.

Jeroen de Valk

Joost van Alkemade, voorzitter van de bewonersvereniging, laat weten dat er dertig koophuizen en twaalf sociale huurwoningen zullen komen voor in totaal zo'n zeventig volwassenen van allerlei leeftijden en twintig kinderen. De wijk zal vol zonnepanelen staan en wordt gebouwd van duurzame materialen. De huizen krijgen extra dikke muren, driedubbel glas en geïsoleerde voordeuren.

De wijk wordt ook 'sociaal duurzaam',  vertelt Van Alkemade. Onder meer door de tuinen: de eigen tuinen zijn aan de kleine kant, er is daarentegen één gezamenlijke tuin en ook een gemeenschapsgebouw. Zo wordt voorkomen dat mensen langs elkaar heen leven.

Dit vereist natuurlijk een bepaalde mentaliteit van de bewoners. Van Alkemade: ,,We maakten van meet af aan duidelijk dat iedereen zich naar vermogen dient in te zetten. De ene zit in de tuingroep, de andere in de activiteitencommissie en weer een ander houdt van vergaderen en gaat in het bestuur.''   

LASWERKPLAATS De koopwoningen kosten tweeënhalve tot vierenhalve ton. De sociale huur bedraagt maximaal 740 euro per maand. De locatie is een terrein dat langdurig braak lag tussen de Palmstraat en de Soesterweg, vlakbij de Laswerkplaats. De eerste palen gingen in de grond in november 2019.

Jong en oud wonen er samen. De 'gevarieerde leeftijdsopbouw' moet voorkomen dat het hofje opeens geheel vergrijst en alle bewoners in korte tijd wegtrekken naar seniorenwoningen elders.

De eerste plannen dateren van 2012. ,,Er was een groep mensen uit het Soesterkwartier die meedacht over de toekomst van de Wagenwerkplaats. Na enige tijd bleek dat er toch te weinig belangstelling was uit die wijk. Ik kwam erbij in 2014, als eerste uit een andere buurt.''

De toekomstige bewoners hebben de wijk zelf bedacht met een ingehuurde 'procesbegeleider' en natuurlijk een architectenbureau: Archi30. Het is dan ook een grote onderneming die in totaal twaalf miljoen gaat kosten.  

Zoals gezegd: de eerste huizen worden naar verwachting opgeleverd in november 2020. ,,De laatste zijn dan klaar in maart 2021. Veel zal afhangen van het weer en de doorloop van de onderaannemers. De hoofdaannemer huurt gespecialiseerde bedrijven in; denk aan de installateur, de elektricien en de stukadoor.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie