De politie kampt met minder personeel en meer taken.
De politie kampt met minder personeel en meer taken. De Stad Amersfoort

Zorgen over veiligheid met oud en nieuw

17 december 2019 om 17:36 Politiek

AMERSFOORT De fracties van VVD en BPA maken zich zorgen over het komende oud- en nieuwjaar. Dat is niet verwonderlijk, want bij eerdere jaarwisselingen vonden er de nodige ongeregeldheden plaats.

Jeroen de Valk

De BPA diende schriftelijke vragen in over 'zwaar, zeer zwaar illegaal vuurwerk'. Welke  maatregelen neemt de gemeente tegen de verkoop en het gebruik ervan? Wat gaat de gemeente doen om de hulpverleners van de politie, de brandweer en de ambulance in bescherming te nemen?

De BPA pleitte in de afgelopen jaren herhaaldelijk voor een preventieve 'noodverordening'. Burgemeesters, die immers over de openbare orde gaan, mogen hiervan gebruikmaken als er grote wanordelijkheden worden verwacht. Er kunnen dan tal van maatregelen worden genomen; denk aan het afzetten van toegangswegen of zelfs hele wijken, het preventief fouilleren, het controleren van bagage en het instellen van een avondklok. Burgemeester Lucas Bolsius en zijn college wezen zo'n noodverordening eerder steeds af.

MINDER BLAUW De VVD trekt de kwestie breder met een serie vragen over de politie-inzet in het algemeen. Door onder meer de vergrijzing is er 'minder blauw' op straat. Tegelijk heeft de politie meer taken, zoals het bestrijden van terrorisme, de toenemende georganiseerde misdaad en 'cybercrime': activiteiten door hackers en oplichters via de digitale weg. Dit is een landelijke kwestie, en dus zou het college moeten aankloppen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid om de zorgen te uiten.

Maar ook de VVD kan de jaarwisseling niet buiten beschouwing laten. Deze staat weer voor de deur, 'met alle uitdagingen van dien, zowel in de aanpak van (illegaal) vuurwerk, als het bewaken van de openbare orde en de veiligheid van inwoners en hulpverleners'. Dit vraagt om een aanzienlijke politie-inzet, terwijl de capaciteit juist terugloopt. Wat gaat het college doen aan de veiligheid rond oud en nieuw?

Tot de bezuinigingen behoort ook de bemensing van de publieksbalie van het politiebureau aan de Van Asch van Wijckstraat. De balie gaat elke nacht dicht, tussen 22.00 en 7.00 uur, zo maakte Bolsius begin december bekend. Zo moet worden voorkomen dat er nóg minder agenten op straat zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie