Mara Wijngaarden is al langer een vast gezicht bij de handbaldames van Fidelitas.
Mara Wijngaarden is al langer een vast gezicht bij de handbaldames van Fidelitas. Foto Rinus van Denderen

Fidelitas hoopt te profiteren van prachtig handbal-WK

18 december 2019 om 07:06 Overig

AMERSFOORT De Oranje handbaldames behaalden afgelopen weekend goud op het wereldkampioenschap. Daar waren ze bij Fidelitas maar wat blij mee. Het damesteam hoopt dat er net zo'n effect komt als bij voetbal en dat veel talenten zich aansluiten bij hun vereniging: ,,De jeugd heeft de toekomst."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

De overwinningen van de voetbalvrouwen zorgden ervoor dat veel meiden op voetbal gingen. Bij het handballen hopen ze op hetzelfde effect. De dames wonnen afgelopen weekend het Wereldkampioenschap door Spanje in een zinderende finale te verslaan. Bij Fidelitas stonden ze zondag op de banken. ,,Het zou mooi zijn als wij hier ook van profiteren."

Aan het woord is één van de kartrekkers van Fidelitas dames 1; Mara Wijngaarden. Zij speelt al meerdere jaren bij de handbalvereniging uit Amersfoort en is een vast gezicht in het damesteam. De spelverdeler heeft vrijwel alle wedstrijden van het Nederlands team gekeken en leefde helemaal mee. ,,Ik gooide van spanning bijna mijn telefoon weg."

Mara Wijngaarden: Ik ben klaar met die tweede klasseONNODIGE NEDERLAAG Uiteindelijk won Nederland de finale en konden Wijngaarden en twee teamgenootjes met een grote lach richting de club. Met z'n drieën gingen ze lunchen, voordat ze zelf een competitiewedstrijd moesten spelen. Tegenstander was afgelopen zondag Nieuwegein; geen onbekende voor Fidelitas. In de tweede klasse acteert het nu al enkele jaren en vrijwel alle verenigingen uit die klasse kennen elkaar door en door. Daarom baalt Wijngaarden er ook zo van dat haar ploeg met een verlies van het veld stapte; 17-15. ,,Totaal onnodig", moppert de 27-jarige Amersfoortse. ,,Wat zij deden had soms niets met handballen te maken. Zo lomp en gemeen." Door het verlies werd het gat met de koploper vijf punten en die achterstand is lastig in te halen, dat weten zij ook. Met haar ploeg staat ze momenteel op de tweede plaats en door de nederlaag hijgt Nieuwegein in hun nek. ,,De kampioen promoveert en dat is ons doel; naar de eerste klasse."

DE DERBY Want als je Wijngaarden eerlijk vraagt wat haar ambities zijn, komt er een duidelijk antwoord. ,,Ik ben he-le-maal klaar met die tweede klasse. Daarin spelen we nu al zo lang. Het is zelfs zo erg, dat ik de tegenstanders bij naam ken. Maar goed, het lukt ons maar niet om te promoveren en ook dit seizoen wordt het simpelweg lastig."

En dat terwijl ze zulke mooie ambities hadden. Door het wegvallen van het tweede damesteam, kwamen er in het eerste veertien vrouwen. Daarnaast staan er twee jongen trainers voor de groep, die zelf ook hoog gespeeld hebben. Doordat het team halverwege dit seizoen te wisselvallig is gebleken, is het gat al vijf punten. Toch is er nog genoeg om voor te strijden. De titelrace is nog niet opgegeven en ook staan twee duels omcirkeld in de agenda van veel Fidelitas-speelsters. ,,De derby tegen het Amersfoortse ASC'91. Vorig jaar wonnen wij die twee keer en dat hopen wij dit seizoen opnieuw te doen."

Echt een teamsport, waarbij je met z'n allen moet aanvallen én verdedigenKIES JE SPORT Het gaat iets te ver om te zeggen dat dan het seizoen geslaagd is, maar die wedstrijden wil iedereen simpelweg winnen. Zo ook Wijngaarden, die sowieso een hekel aan verliezen heeft. ,,Altijd gehad", is ze duidelijk. ,,Maar het verpest mijn weekend niet. Na de wedstrijd is het even rot en in de kleedkamer zet ik het al van mij af. Het is en blijft natuurlijk maar een spelletje."
Vanaf haar twaalfde zit Wijngaarden op handbal en dat kwam door 'Kies je sport'. ,,Toen had je de keuze uit maar tien sporten, dat is inmiddels minimaal verdubbeld. De kinderen hebben zoveel keuze. Als dan handbal weinig op televisie is, kiezen zij minder snel voor deze sport. Daarom hoop ik dat de eerste plaats van de dames op het wereldkampioenschap daar verandering in brengt."

DE JEUGD Zelf heeft ze nooit getwijfeld om op een andere sport te gaan. Ondanks dat ze al jarenlang twee keer per week traint en in het weekend een wedstrijd speelt, moet ze nog niet aan een afscheid denken. ,,Het spelletje is te leuk. Echt een teamsport, waarbij je met z'n allen moet aanvallen én verdedigen. Daarnaast is het heerlijk om na een vervelende of zware dag jezelf af te reageren tijdens het op doel gooien."

Ze juicht het dan ook toe als jonge kinderen lid worden van de vereniging waar ze zelf opgroeide. Zo gaf Wijngaarden in het verleden clinics op school en is ze betrokken bij de jeugd. ,,Met enkele anderen hebben we bijvoorbeeld een kamp georganiseerd. Weet je wat het is; ikzelf vond dat vroeger erg leuk en dat gun ik die kinderen van nu ook."

Wat zij zichzelf ook gunt, is afscheid nemen van de tweede klasse. Het blijft aan haar knagen, want ze is de tegenstanders meer dan zat. ,,Ik wil inderdaad wat nieuws. Andere tegenstanders en een andere competitie. Maar goed, dat ligt helemaal aan onszelf en alleen wij kunnen er verandering in brengen. Daar moeten we met z'n allen maar vol voor gaan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie