Holland Opera brengt de familievoorstelling Ruimtevlucht.
Holland Opera brengt de familievoorstelling Ruimtevlucht. Moon Saris

Holland Opera: Ruimtevlucht voor hele familie

20 december 2019 om 07:15 Podiumkunsten

AMERSFOORT Holland Opera brengt van zaterdag 21 tot en met zondag 29 december samen met het Houten Huis de voorstelling Ruimtevlucht in De Veerensmederij achter het Centraal Station in Amersfoort.

Peter Bruinsma

Sinds 2010 speelt Holland Opera jaarlijks een bijzonder productie tijdens de kerstvakantie. Eerder waren dat onder andere Zwanenmeer, Roodhapje en Meermeisje. Ruimtevlucht is een co-productie van Holland Opera en het Houten Huis. Verschillende theaterwerelden komen bij elkaar: dans, acrobatiek, mime , illusionisme en vooral veel muziek.

Martin Franke is muzikant en de vaste speler bij het Houten Huis. In Ruimtevlucht speelt hij de rol van de piloot en maakt hij ondermeer geluidjes die aan vliegtuigen refereren. Niek Idelenburg heeft samen met Joke Hoolboom de leiding over Holland Opera. Niek kende Martin Franke van eerdere educatieve voorstellingen en nu zoeken ze dus de samenwerking in Ruimtevlucht. Niek Idelenburg legt uit: ,,Ik speelde al langer met de gedachte een opera te maken zonder dat alle muziek van te voren al vast ligt. Dat was eigenlijk de start van Ruimtevlucht. Vorig jaar zijn Martin en ik een aantal dagen bij elkaar gaan zitten en hebben van alles uitgeprobeerd. Het resulteerde een jaar later in een prachtige klankwereld, waarin de meer barokke zanglijnen met slechts enkele herkenbare woorden moeiteloos mengen met live gespeelde geluidseffecten. De muziek van Ruimtevlucht is dus helemaal nieuw en werd gemaakt vanuit de improvisatie. Wat ons aanstond werd genoteerd ofwel gecomponeerd. Het Houten Huis werkt dus anders dan Holland Opera. Het heeft meer raakvlakken met het bekende Werktheater uit de zeventiger jaren. Het Houten Huis werkt met een klein script. Al werkend komt er dan iets moois en iets definitiefs tot stand. Holland Opera werkt met een libretto en componisten en ligt dus veel meer vast."

Idelenburg onderstreept dat Ruimtevlucht een heel visuele voorstelling is waarin de wereld van mime, dans, illusie en stunts een spectaculaire variatie toevoegt. In het kort legt hij uit waar Ruimtevlucht over gaat. ,,Een ruimteschip vertrekt naar de toekomst. Mensen en dieren dringen om binnen te komen, maar de selectie is streng. Alleen het beste van het beste mag aan boord. De geleerde giraf, de machtige walrus en het helderziende meisje hebben tickets weten te bemachtigen. En voor de puurste liefde en het blije ei zijn ereplaatsen gereserveerd. Als het schip opstijgt kijken zij naar de aarde, maar er is geen tijd om lang te treuren, want zij zijn de elite, het beloofde land dat de beschaving moet redden. Maar aan boord blijkt een verstekeling."

Naast Niek Idelenburg die de rol van kapitein zingt sopraan Björk Nielsdottir ook een prominente rol. Holland Opera werkt al jaren heel innovatief met nieuwe composities, actuele bewerkingen, robuuste vormgeving en bijzondere locaties.

De verschillende speeldata van Ruimtevlucht zijn te vinden op www.hollandopera.nl. Kaarten zijn te bestellen via dezelfde site of telefoon 033-2020920. De voorstellingen zijn steeds twee keer per dag om 13.30 uur en 16.00 uur.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie