Onthulling bordje certificering Vreedzame School
Onthulling bordje certificering Vreedzame School Laurine Regtuit

Obs De Border ontvangt certificering Vreedzame School

12 december 2019 om 11:01 Onderwijs Deel je nieuws

Amersfoort/Nieuwland – Op woensdag 11 december 2019 heeft obs De Border in Nieuwland officieel het certificaat van ‘Vreedzame School’ ontvangen! Dit is in aanwezigheid van alle leerlingen en belangstellenden feestelijk bekend gemaakt met het onthullen van het keurmerk aan de muur.

Een Vreedzame School wordt je niet zomaar. Drie jaar geleden is besloten om te starten met het programma Vreedzame School. Hierbij wordt er op een bepaalde manier gewerkt aan sociale competenties van leerlingen en leren ze vaardigheden die van belang zijn om later optimaal in onze democratie te kunnen functioneren. De school wordt hierbij gezien als een leefgemeenschap waarin kinderen een stem krijgen en leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Hierbij is het doel dat ze leren zich verantwoordelijk te voelen voor elkaar en voor de gemeenschap en open te staan voor de verschillen tussen mensen.

Deze aanpak sluit goed aan bij de profilering van de school. “Met de slogan ‘school in de wereld’ streven wij na dat leerlingen zich ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke burgers die zich weten te redden in onze maatschappij en hierbij een actieve rol aannemen. Zo willen we leerlingen leren beter naar elkaar te luisteren en te zoeken naar een win-win situatie; een oplossing waar iedereen blij van wordt,” aldus Erwin Hiddingh (directeur).

In de praktijk wordt de Vreedzame School onder andere zichtbaar door de inzet van mediatoren. Dit zijn leerlingen die zijn opgeleid om te bemiddelen bij conflicten tussen andere leerlingen middels de Vreedzame aanpak. Hoewel een Vreedzame School niet betekent dat er geen ruzies zijn, is het aantal conflicten enorm afgenomen sinds de inzet van dit programma en deze leerling-mediatoren.

Onlangs werd nog door een externe commissie teruggegeven dat het programma voor sociale integratie en actief burgerschap, waar deze aanpak onder valt, als voorbeeld kan dienen voor andere scholen.

Wilt u meer weten over de aanpak op de Border? Kijk op: www.obsdeborder.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie