Afbeelding
aidsfonds.nl

Huilend standbeeld van Aidsfonds naar Amersfoort

11 december 2019 om 12:29 Maatschappelijk

AMERSFOORT Het beeld van het Aidsfonds dat elke 40 seconden huilt, komt naar Amersfoort. Het standbeeld van een huilende vrouw vraagt aandacht voor de wereldwijde strijd tegen aids en zal een ruim een week aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren staan. Het moest onlangs nog wel even gerepareerd worden, want vorige week donderdag brak het doormidden.

Wethouder Menno Tigelaar (zorg) en de Amersfoortse hiv-activiste Eliane Becks-Nininahazwe onthullen het beeld donderdag 12 december om 10.30 uur. Het 3D-geprinte standbeeld laat elke 40 seconden een traan. Dit staat symbool voor het feit dat er iedere 40 seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het waterbassin waarin de vrouw staat, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden. 

Het beeld was eerder te zien in Amsterdam. Daar stond het sinds Wereld Aidsdag (1 december), de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de strijd tegen aids. Het standbeeld is onderdeel van een landelijke campagne van het Aidsfonds om er aandacht voor te vragen dat de wereldwijde strijd tegen aids niet voorbij is. Het blijft nu iets meer dan een week in Amersfoort en gaat na de kerstvakantie verder door het land.

Eén van de verhalen achter de tranen, is dat van hiv-activiste Eliane Becks-Nininahazwe. De Amersfoortse maakt deel uit van de campagne Stop Aids. Eliane leeft met hiv en doet er alles aan om vooroordelen over het virus weg te nemen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie