Negin van de Berg: 'Iedereen kan onderzoeksjournalist worden voor De Stadsbron'.
Negin van de Berg: 'Iedereen kan onderzoeksjournalist worden voor De Stadsbron'. Arjan Klaver

De Stadsbron lanceert nieuw burgeronderzoeksproject: 'Tanden erin'

9 december 2019 om 12:55 Maatschappelijk

AMERSFOORT Ook in 2019 sluit De Stadsbron haar mediajaar van Amersfoort en omstreken af in Bibliotheek Eemland. Komende zaterdag 14 december wordt dan vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur een nieuwe loot aan de stam van De Stadsbron geïntroduceerd. In 2020 start De Stadsbron namelijk met een burgeronderzoeksproject: Tanden erin!

Arjan Klaver

,,We willen nieuwsgierige Amersfoorters prikkelen om onderzoek te doen naar zaken die vragen oproepen", opent Negin van de Berg, die sinds de zomer namens De Stadsbron het nieuwe onderzoeksproject 'Tanden erin!' coördineert. ,,We maken namelijk allemaal wel iets mee waarvan we denken dat het beter zou kunnen. Mensen stuiten bijvoorbeeld op een voorval dat problemen veroorzaakt of zelfs verergert. Die informatie willen we achterhalen en nader onderzoeken. Een stad als Amersfoort heeft veel betrokken bewoners en belangengroepen die kritisch tegen zaken en besluiten aankijken. Daarbij gaat het niet specifiek om onderwerpen die spelen tussen de bewoners en de gemeente. Het is veel breder. Het kan ook gaan om zaken die spelen tussen bewoners en maatschappelijke organisaties of anderszins. Wat wij van De Stadsbron willen is niet om organisaties negatief in het nieuws te brengen. Wat we wel willen is experimenteren met de vraag of geïnteresseerden een onderzoeksproces kunnen faciliteren dat volledig van de groep zelf wordt. Dat kan complex zijn. Gelukkig kunnen de deelnemers gedurende het onderzoeksproces of delen ervan altijd een beroep doen op de expertise van De Stadsbron. Iedereen kan dus op deze manier zelf onderzoeksjournalist worden van De Stadsbron."

TRACEERBAAR „Allereerst is het belangrijk om geïnteresseerden te informeren over wat ze kunnen gaan doen en te kijken of er vanuit netwerken enthousiaste mensen aansluiten", vervolgt ze. „Daarnaast willen we ook de stad in om dit experiment zo veel mogelijk bij de mensen toe te lichten. Een ander aspect van het experiment is dat iedereen alle vorderingen en informatie zo transparant mogelijk via de site van De Stadsbron kan volgen. Het moet immers voor iedereen traceerbaar zijn welke inspanningen er geleverd zijn. Het hele onderzoeksproces maken we komende zaterdag in Het Eemhuis duidelijk. Tijdens deze officiële kick-off willen we met geïnteresseerden in gesprek gaan die suggesties aandragen en die betrokken willen zijn bij dit experiment. De Stadsbron is het digitale journalistieke platform voor Amersfoort. Aanmelden voor de bijeenkomst die aanstaande zaterdag plaatsvindt in Bibliotheek Eemhuis is niet nodig. Deelname is uiteraard gratis." Meer informatie op destadsbron.nl/tandenerin.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie