Afbeelding
Katoendrukkerij

De Katoendrukkerij terug in Amersfoort

8 december 2019 om 12:41 Zakelijk

AMERSFOORT De eerste katoendrukkerij van Nederland vestigde zich in de 17e eeuw in Amersfoort. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) haalde deze techniek destijds vanuit India naar Nederland. De bedrukte katoen was toen in de mode en zeer gewild. Oprichter van de VOC, Johan van Oldenbarnevelt, was ook Amersfoorter van geboorte. Veel mensen in Amersfoort verdienden in die tijd direct of indirect hun geld in de textielnijverheid. Vanaf voorjaar 2020 is De Katoendrukkerij terug in Amersfoort. De Katoendrukkerij vestigt zich in de Volmolen aan de Koppelpoort.

De Volmolen had sinds de bouw in 1645 al verschillende bestemmingen. Het vollen van wol, weven en beeldhouwen zijn er enkele. Dit vormt de inspiratie voor het toekomstige programma in de Katoendrukkerij.

LESAANBOD In De Katoendrukkerij kan men vijf dagen per week van woensdag tot en met zondag binnenlopen om meer te weten te komen over de hedendaagse praktijk en historie van het katoendrukken, de textielnijverheid in Amersfoort en de Volmolen zelf. Naast een lesaanbod blockprinten, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren, is er een winkel met onder meer verkoop van blockprints, handbedrukte textiel en papier. Verder zijn diverse ruimtes te huur voor workshops, bijeenkomsten en vergaderingen. Bezoekers kunnen in de Volmolen overnachten. Culturele, kunstzinnige en ambachtelijke initiatieven en samenwerkingen vinden er een podium.

De komende maanden maken ze de Volmolen samen met eigenaar gemeente Amersfoort, klaar voor gebruik. De opening van de Katoendrukkerij staat nu gepland voor begin april 2020. Als men een bijdrage wil leveren, kan men zich aanmelden als vrijwilliger. Of de komende maand inleggen in de crowdfunding via www.voordekunst.nl. 

Initiatiefnemer Nathalie Cassée leerde de kunst van het blockprinten bij ateliers in India en Europa. Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus Dick Cassée, kreeg ze al van jongs af aan liefde en begrip voor grafische technieken mee. Behalve zelf blockprinten en er les in geven, verdiepte ze ook haar kennis van de theorie en de geschiedenis van het blockprinten. In 2019 deed ze uitgebreid archief- en literatuuronderzoek naar de eerste katoendrukkerij van Nederland in de 17e eeuw te Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie