Afbeelding
Sabine Keijzer

Organisaties steunen Amersfoorts fonds voor schuldsanering

6 december 2019 om 18:20 Maatschappelijk

AMERSFOORT Amersfoort heeft er een nieuwe manier bij om schulden op te lossen: Stadsring51 gaat saneringskredieten aanbieden. De teller van het fonds staat momenteel op 400.000 euro en is mogelijk gemaakt door de bijdragen van Rabobank Amersfoort Eemland, Menzis, de Parochiële Caritas Instelling Amersfoort, Sociaal Fonds Amersfoort en gemeente Amersfoort.

,,In wezen doen we niks nieuws," zegt Dick Van Maanen, directeur van Stadsring 51. ,,Kredietbanken in het hele land verstrekken saneringskredieten. Het bijzondere is, dat we uit privaat geld putten. Dat partijen als een bank, en een verzekeraar, investeren in een schuldenvrij Nederland, dat is vernieuwend."

Het fonds start met 400.000 euro in de kas. ,,Dit is een belangrijke stap in de hulp die we bieden aan mensen met problematische schulden'', stelt Cees van Eijk, wethouder Werk en Inkomen. Voor de zomer besloot de gemeenteraad dat de schuldhulporganisatie gemeentelijke kredietbank mag worden. Binnenkort wordt het eerste krediet verstrekt. ,,Het principe is eenvoudig", zegt van Maanen. ,,Iemand komt bij Stadsring51 met schulden bij verschillende schuldeisers. Wij berekenen wat hij of zij kan aflossen en kopen de schulden in één keer af. Daarna zijn we de enige schuldeiser. Na het betalen van 36 maandelijkse termijnen is de cliënt schuldenvrij."

MINDER STRESS Door deze nieuwe methode is de cliënt verlost van de incassobureaus, die voor veel extra stress kunnen zorgen. Zo ontstaat er sneller rust en perspectief in de situatie van mensen met schulden. 

EFFICIËNTER Saneren is efficiënter dan bemiddelen tussen een schuldeiser en iemand met schulden. Schuldeisers krijgen direct hun geld en hoeven niet 36 keer een aflossingstermijn in te boeken. Voor schuldhulpverleners van Stadsring51 is het niet langer nodig om jaarlijkse heronderzoeken te doen naar de hoogte van de schulden. Het saneringskrediet levert, naast stressreductie voor de cliënt, ook een administratieve lastenvermindering op voor schuldeisers en schuldhulpverlener.

De gemeente verwacht dat een half miljoen euro voldoende is om de komende tien jaar aan naar schatting honderden Amersfoortse huishoudens saneringskredieten te verstrekken. Het saneringsfonds is een revolverend fonds, het geld komt terug in het fonds wanneer de kredieten worden afgelost. In 5% van de gevallen mislukt dit. Indien dit gebeurt staat de gemeente Amersfoort garant. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie