De mooiste en meest gedenkwaardige liedjes passeren de revue op 8 december.
De mooiste en meest gedenkwaardige liedjes passeren de revue op 8 december. Roca Rosa

Roca Rosa viert tienjarig bestaan

5 december 2019 om 07:02 Verenigingen

AMERSFOORT Amersfoorts enige LHBT koor Roca Rosa, onder leiding van Marie Christien Overdulve, viert zondag 8 december het tienjarig bestaan met een Café Chantant. Dat gebeurt vanaf 14.00 uur in De Baander aan de Zangvogelweg.

Peter Bruinsma

Tijdens de feestelijke middag neemt Roca Rosa het publiek zingend mee door het tienjarig bestaan. De mooiste en meest gedenkwaardige liedjes passeren dan de revue. Daarnaast kan men die middag genieten van enkele verrassende intermezzi, veelal verzorgd door enkele van de vierentwintig koorleden. Het wordt dus een gevarieerd programma, waarin ook ruimte is voor een drankje en een praatje.

ROZE ZATERDAG Koorlid Frens de Vries is sinds kort ook verantwoordelijk voor de p.r van het koor. Hij is lid van het eerste uur en herinnert zich goed hoe de oprichting van Roca Rosa tot stand kwam. Hij vertelt daarover: ,,In 2009 was Sofie aan tafel ter gelegenheid van Amersfoort 750 een markant onderdeel van de festiviteiten. Zo was er ook een Roze Sofie aan tafel. Tijdens dat diner ontstond het idee om met een nieuw te formeren koor mee te doen aan de Roze Zaterdag die het jaar daarop in 2010 georganiseerd zou worden.

Van meet af aan stond vast dat het geen homomannenkoor moest worden, maar een gemengd LHBT koor. Onze missie was en is nog steeds: het zichtbaar uitdragen van het roze karakter en daarbij uitdragen aan een grotere acceptatie van lesbiennes, homo's, bisexuelen en transgenders (LHBT)."

ZANGKWALITEITEN Na tien jaar beleeft Frens de Vries nog steeds veel plezier in het zingen met gelijkgestemden in een open sfeer. ,,De afgelopen jaren zijn onze zangkwaliteiten onder leiding van Marie Christien verbeterd. Dat roze element dat ons zo bindt geeft het zingen in deze groep voor mij een extra dimensie." Voor Marie Christien Overdulve is het dirigeren van Roca Rosa vooral leuk werk. ,,Voor mij staat het dirigentschap van een koor voorop. Daarvoor hebben ze mij ingehuurd. Daar doe ik mijn best voor. Vanuit mijn eigen identiteit voelt het dirigeren van deze comfortabele groep mensen heel prettig."

Voorzitter Elly van der Veen is ook al tien jaar lid van Roca Rosa. ,,Het programma van 8 december is ingedeeld in verschillende blokjes. We zingen vooral lichte muziek; Nederlands- en Engelstalig. Soms zingen we een Russisch stuk ondermeer van Tjaikovsky. In ons repertoire zit veel afwisseling in tempo. We zingen up tempo songs van Queen of melancholieke ballads, zoals Arcade van Duncan Lawrence."

IEDEREEN IS WELKOM In principe kan iedereen lid worden van Roca Rosa mits je de identiteit die het koor zichtbaar wil uitstralen ook onderschrijft. Hetero's met een roze hart zijn bij ons dus ook welkom. Enige zangervaring is vereist en een stemtest wordt ook afgenomen. Eén keer per jaar hebben we een eigen concert in de Cafe Chantant vorm. We doen mee aan de Inloopconcerten en de Korendag in september. Volgend jaar nemen we deel aan het homokorenfestival Tutti in Den Haag. Enkele bassen kan Roca Rosa nog wel gebruiken." Het koor repeteert één keer per twee weken op zaterdagochtend in de Amersfoortse Kingmaschool.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie