Kerstverlichting

4 december 2019 om 10:54 Column

Als uw stukkiesschrijver, tevens lichtje in donkere dagen, 's avonds naar buiten kijkt ziet hij de lampjes in de conifeer branden. Mevrouw de Keijzer kon niet wachten om dit sfeervolle lichtjessnoer te ontsteken. Eerst is ze een halve dag bezig om de streng te ontrafelen en uit te spreiden in de woonkamer. Geduldig wordt het uit de knoop gehaald. Dan de lichtjes controleren. U raadt het al, een reep doet het niet. Maar als uw stukkiesschrijver, tevens onhandige Harrie, per ongeluk op een van de lichtjes gaat staan springt de rij lampjes toch aan. Loop alsof het de gewoonste zaak van de wereld is naar de keuken om een toastje gerookte makreel klaar te maken. Natuurlijk zijn het led lampjes want ook in huize de Keijzer zijn ze milieubewust. Als de boom door hovenier Heuveling netjes is gesnoeid op keukentrap hoogte moet en zal mijn eega de boom in. Zelf heb ik hoogtevrees, kijk veilig uit het raam hoe ze de ladder bestijgt en met hulp van schoondochter dit gevaarlijke kerstklusje klaart.

Spoorslags was schoondochter uit Vathorst komen opdraven want ze wilde per se helpen, het moment meemaken waarop de lichtjes gaan branden. Zelf heeft ze haar kerstboom al in oktober opgetuigd. Zou hem het liefst het hele jaar laten staan, zo gezellig vindt ze dit kerstsymbool. Met een geniaal systeem wordt een stok omringd door kartonnen blokjes op de boomtop gedrapeerd. Dan heel voorzichtig met subtiele bewegingen langzaam uit elkaar gemanoeuvreerd zodat het snoer met lampjes netjes over de boom valt. Buurvrouw komt ook effe kijken. Als ze een reepje lichtjes recht wil hangen stapt ze op een hoop kattenstront die, gecamoufleerd met wat herfstblad, niet werd opgemerkt.

De overburen zijn ook weer hartstikke blij met onze kerstboom, kijken voor het slapengaan altijd even naar buiten of hij nog brandt. Onze verlichting steekt echter schril af bij de verlichting die her en der in het Soesterkwartier de komende weken ontstoken gaat worden. Een enorme hoeveelheid kerstprullaria wordt weer van zolders gehaald in tientallen woningen in de bloemenbuurt. Vele huiskamers waar uiterst voorzichtig genavigeerd moet worden om de treintjes, kerkjes, rendiertjes, kerststalletjes, arrensleetjes, miniskipistes, ijsbaantjes, sneeuwpoppetjes, kerstengeltjes en besneeuwde kerstboompjes niet om te stoten of te beschadigen. De kerst-cd wordt weer afgestoft. In de wijk galmt vanaf nu weer André Hazes met 'Eenzame kerst', Frans Bauer 'Dit kerstfeest', Jan Smit 'De Kleine Trommelaar'. Verder is 'Flappie' dit
jaar weer de pineut. 'Vrede op Aarde' is vaak het thema maar dat is nog altijd héél ver weg.

Vanavond, als ik voor mevrouw de Keijzer een roseetje inschenk en mezelf een kerstbiertje, staan we weer licht ontroerd naar de boom te kijken, hopen dat alle wereldleiders nou eindelijk eens het licht gaan zien.

Proost, lieve lezers, op een vredige witte Kerst!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie