Lems blijkt geen eendagsvlieg en zag zijn prestaties ook beloond worden met de prijs 'Sportman van het jaar' in de gemeente Amersfoort
Lems blijkt geen eendagsvlieg en zag zijn prestaties ook beloond worden met de prijs 'Sportman van het jaar' in de gemeente Amersfoort Foto Rinus van Denderen

'Spetterende' Lems voelt zich als een vis in het water

7 december 2019 om 10:05 Overig

AMERSFOORT Volgens zijn Twitter-bio probeert Koen Lems af en toe wat in het zwembad te spetteren. De inwoner van Amersfoort brengt het op een leuke manier en dat is precies wat bij de zwemmer past. Nuchter, humoristisch, maar wel met een duidelijke doel voor ogen. De 22-jarige werd maandag Sportman van het jaar tijdens het sportgala en wat hem betreft is dat niet zijn laatste prijs.

Jeroen van der Veer

Af en toe spetteren. Nou, die beschrijving in de biografie op Twitter kan wel aangepast worden. Dagelijks beweegt Lems zich door het water in zwembad Amerena om zijn talenten nog verder te ontwikkelen. Hard is niet goed genoeg voor de inwoner van de Keistad; het kan altijd sneller en beter. Noem Lems een perfectionist, die de lat voor zichzelf altijd hoog legt.

Dat bracht hem in het verleden al veel moois. De topsporter is een schoolslagspecialist, die Nederlands kampioen werd in 2018 en 2019 op de 200 meter schoolslag. Vanwege zijn scherpe tijden staat hij inmiddels in de Nederlandse top-10 aller tijden. Natuurlijk beschikt Lems over enorm veel talent, maar de uitzonderlijke prestaties komen hem niet aanwaaien. Terwijl veel inwoners van Amersfoort nog op één oor liggen en rond 07.30 uur wakker worden, heeft Lems er dan al vaak een pittige training opzitten. ,,Als die wekken om 05.15 uur gaat, heb ik vaak wel eventjes een baalmoment", bekent hij eerlijk. ,,Alleen dan denk ik aan mijn doel en dan gaan we er weer voor."

STREVERTJE In Pijnacker groeide Lems op en na het schoolzwemmen werd hij gevraagd om op zwemmen te komen. Zijn talent was toen al zichtbaar, al vond hijzelf het vooral leuk om met vriendjes in het water te spelen. Twee keer in de week trainen was meer dan genoeg, niet wetende dat dit ruim 15 jaar later naar twee keer per dag ging. ,,Daar ben je dan helemaal niet mee bezig. Je vindt zwemmen leuk om te doen en bent blij dat je kunt trainen. Sommigen gingen voetballen, ik ging zwemmen."

Je moet veel laten voor de sport. Als vrienden naar een feestje gaan, moet ik vaak afzeggen.Doordat Lems zich bleef ontwikkelen, maakte hij diverse overstappen naar verenigingen. Zoals gezegd: Lems is een strevertje en omdat hij het maximale bij zijn 'jeugdliefde' had bereikt, waren deze stappen noodzakelijk. Bij ZPC Hoogeveen werd duidelijker dat hij zich moest specialiseren in de schoolslag en samen met zijn trainster Jennie Nijenhuis maakte de huidige inwoner van Amersfoort de volgende stappen in zijn carrière. Dat zat hem ook in een stukje professionaliteit. ,,Je moet veel laten voor de sport. Als vrienden naar een feestje gaan, moet ik vaak afzeggen. Dat vond ik in die periode echt lastig en nog steeds wel, moet ik eerlijk bekennen. Maar goed, dan kom je weer terug bij dat doel. Ik moet altijd een doel voor ogen hebben en als die er is, ga ik daar vol voor."

In 2016 maakte Lems een beslissing die hem goed heeft gedaan. Zijn ouderlijk huis werd verlaten voor een 'zwemhuis' in Amersfoort en hijzelf ging zwemmen voor ZPC Amersfoort. ,,Ik woonde hiervoor altijd bij mijn ouders. Alles werd voor mij gedaan. Als ik thuis kwam, stond bijvoorbeeld het eten al op tafel. Alleen toen ZPC mijn vroeg, ben ik goed gaan nadenken. Als zwemmer wil ik het hoogst haalbare bereiken en daarbij hoorde ook deze stap. Ik heb er dan ook echt geen spijt van. Ik vind daarnaast de stad heerlijk. Iets heel anders dan het kleine woonplaatsje waar ik vandaan kom."

SPORTMAN VAN HET JAAR Bij de junioren zwom Lems zijn leeftijdsgenoten al aan gort en in 2018 deed hij dit ook bij de senioren op de 200 meter schoolslag. Die NK-overwinning betekende ook direct een andere status. De ogen gingen meer op de inwoner van Amersfoort; iets wat Lems fijn vindt. ,,Heerlijk zelfs. Ik heb druk nodig om te presteren. Op de piekmomenten ben ik op mijn best."

Dat bleek ook wel een jaar later, toen hij in 2019 wederom Nederlands Kampioen werd. Lems blijkt geen eendagsvlieg en zag afgelopen maandag zijn prestaties ook nog eens beloond worden met de prijs 'Sportman van het jaar' in de gemeente Amersfoort. ,,Dat voelde als een erkenning", aldus de prijswinnaar. ,,Zwemmen krijgt in de media niet zoveel aandacht en dat is jammer. Daarom was deze prijs ook zo mooi. Ik vind het een hele eer."

Trainen, slapen, trainen, eten en weer slapen. Dat is toch niets? Inmiddels is Lems zo'n 24 uur per dag met zijn sport bezig en werkt hij 28 uur in de jeugdzorg. Waar veel topsporters kiezen voor fulltime met hun sport bezig te zijn, is dat voor de twintiger maar niets. ,,Dan zou ik mij vervelen. Trainen, slapen, trainen, eten en weer slapen. Dat is toch niets? Natuurlijk is mijn prioriteit zwemmen, maar vind ik ernaast werken ook belangrijk."

Al die trainingsuren moeten Lems gaan helpen om te schitteren tijdens internationale toernooien. Europese- en Wereldkampioenschappen of de Olympische Spelen? ,,Dat durf ik niet hardop uit te spreken. Daar ben ik altijd voorzichtig in. Maar eerlijk is eerlijk; elke topsporter traint voor de Olympische Spelen en ik dus ook. Ik ben nu 22 en mijn piekjaren moeten nog komen."

Oh, en nog even over het Twitter-profiel van Lems. Die is al sinds 2015 niet meer in gebruik. Want ja, dat 'af en toe': ,,Haha, dat moet ik maar snel weghalen..."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie