PvdA-fractievoorzitter Harun Keskin
PvdA-fractievoorzitter Harun Keskin Fred Oosterhuis

Premie bij werkaanvaarding roept vragen op

30 november 2019 om 11:00 Politiek

AMERSFOORT Mensen uit de bijstand die uitstromen naar fulltime werk, krijgen een premie voor het aanvaarden van het werk. Daarmee worden zij tegemoetgekomen voor de kosten van de aankoop van bijvoorbeeld werkkleding of een fiets. Wie parttime aan het werk gaat, krijgt deze premie niet standaard. Dat roept vraagtekens op bij de lokale PvdA-fractie.


,,Maatwerk toegepast door de gemeente Amersfoort voor deze doelgroep schijnt niet altijd te werken, gezien de mensen die financieel in de problemen komen", stelt fractievoorzitter Keskin. Hij vraagt daarom aan het college of het zich ervan bewust is dat ook degenen die parttime aan het werk gaan, dezelfde kosten maken en het niet logisch is als er een standaardtoepassing van de werkgeverspremie komt. Ook parttimers doen namelijk evenveel moeite met de bijbehorende kosten om aan het werk te kunnen gaan, meent Keskin.
,,Wanneer je parttime aan de slag gaat wordt je salaris logischerwijs afgetrokken van het bedrag van de bijstandsuitkering. De aftrek vindt per direct plaats terwijl de eerste salarisuitkering later plaatsvindt. Keskin wil dan ook van het college weten of zij bekend is met gevallen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen.
Daarnaast vraagt Keskin welke criteria de gemeente Amersfoort hanteert om bij parttimers geen maatwerk toe te passen en dus niet de premie uit te keren. De PvdA-fractie wil graag weten hoe vaak de premie in 2018 en 2019 is uitgekeerd aan fulltimers en parttimers.

Ten slotte vraagt Keskin of het mogelijk is de premie vanaf 2020 standaard toe te passen bij parttimers en of dit bekostigd kan worden uit de budgetten voor de maatwerkafspraken en herschikking van de budgetten voor re-integratie.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie