Afbeelding
Michiel Schaaij

Strijd voor gratis Henschotermeer

28 februari 2018 om 07:12 lokaal

AMERSFOORT Burgers en politici pogen het Henschotermeer gratis toegankelijk te houden. Een groep omwonenden en raadsleden heeft zich verenigd onder de naam 'Vrije plens in het Hens'. De groep ging eind februari van start en wist inmiddels zo'n 6500 handtekeningen binnen te halen. Woordvoerster Moniek van de Graaf vat aan deze krant in een notendop samen waar 'Vrije plens in het Hens' voor staat: ,,Gratis toegang tot het Henschotermeer, geen hek er omheen.'' Het genoemde hek zou niet alleen het aantal bezoekers beperken - de nieuwe eigenaar wil het terrein afsluiten en entree gaan heffen - maar ook de natuur verstoren. ,,Een hek belemmert dieren, zoals reeën en vossen, om 's nachts bij het water te komen voor een drinkpauze. Het is bovendien ontsierend voor dit prachtig stuk natuur.''

Jeroen de Valk


De actie 'Vrije plens in het Hens' kwam tot stand op initiatief van zo'n twintig politieke partijen uit negen omliggende gemeenten, waaronder de Amersfoortse fracties van GroenLinks, de PvdA en de SP. De actievoerders weten zich ook gesteund door de PvdA en de SP in de Provinciale Staten.


BETAALBAARHEID Marijke Jongerman, lijsttrekker van de SP in Amersfoort, wendde zich in schriftelijke vragen tot het college van burgemeester en wethouders. De kernvraag luidt: ,,Is Amersfoort bereid om het Henschotermeer gratis toegankelijk te houden?'' Jongerman herinnert het college aan de herhaaldelijke pogingen van de SP om dit onderwerp ter sprake te brengen. In maart 2014 werd door de Amersfoortse gemeenteraad een SP-motie aangenomen die  opriep 'om betaalbaarheid en toegankelijkheid van het Henschotermeer voor alle Amersfoorters als uitgangspunt te nemen' bij alle toekomstige beslissingen.


VAKANTIEPARK In september 2016 informeerde de fractie hoe de zaken er inmiddels voor stonden; het college zegde daarop toe dat er spoedig informatie zou komen, in de vorm van een 'RIB' (raadsinformatiebrief). De RIB zou ingaan
op het proces tot dan toe, de bijdrage daaraan van Amersfoort en de vraag of het terrein, juridisch gezien, mag worden afgesloten. Deze belofte is volgens Jongerman nog altijd niet nagekomen. Inmiddels werd wel duidelijk dat de nieuwe eigenaar - Martien van de Lagemaat, wiens familie sinds jaar en dag het naast de plas gelegen vakantiepark De Heigraaf uitbaat - entree wil gaan heffen.


MINIMA Ook lijkt de kap van bomen, inmiddels in gang gezet, vooral bedoeld om plaats te maken voor een hek. Het terrein werd tot 1 januari dit jaar beheerd door het Recreatieschap, dat inmiddels is opgeheven. Van de Lagemaat legde uit in het AD dat hij het zonder subsidie moet doen, en dus geen andere keus heeft dan entree te heffen.

Volgens de SP wordt de plas thans nog bezocht door 300.000 tot 400.000 mensen per jaar uit negen omliggende gemeenten. De dreigende exploitatietekorten zouden niet meer dan 33.000 euro per jaar bedragen. Dit bedrag zou makkelijk zijn op te brengen, indien niet alleen de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg geld op tafel leggen. Ook de andere gemeenten, van waaruit immers zeventig procent van de bezoekers afkomstig is, zouden steun kunnen bieden.


De partij hoopt dat het Amersfoortse college bereid is om rond de tafel te gaan zitten met andere gemeenten, de provincie en uiteraard eigenaar Van de Lagemaat. Dit overleg zou moeten leiden tot een subsidieregeling die het ook voor 'de minima' mogelijk maakt de plas te blijven bezoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie