Afbeelding
Jeroen Jumelet

Jeukrups heeft Amersfoort bijna drie ton gekost

28 november 2019 om 11:30 Natuur en milieu

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort was in 2019 zo'n 275.000 euro kwijt om vrijwel alle eikenprocessierupsen in de stad te verwijderen. Dat is ruim drie keer zoveel als in 2017 (80.000 euro) en meer dan het dubbelen in 2018 (130.000 euro). 

door Jeroen van der Veer

Wat het kostenplaatje in 2020 gaat worden, is momenteel niet goed in te schatten. De verwachting is wel dat dit niet lager dan 2019 wordt, laat wethouder Kees Kraanen weten. 

De laatste twee jaar neemt het aantal eikenprocessierupsen snel toe in omvang toe. In de zomer van 2019 voelden veel Amersfoorters hier ook letterlijk en figuurlijk de gevolgen van. In 2019 bleek het nodig om in de stad ongeveer 7.500 bomen te behandelen. 

In 2020 gaat de gemeente op twee manieren de strijd aan met de eikenprocessierupsen. Zo worden nesten en rupsen weggezogen en zal er preventief met bestrijdingsmiddelen gespoten worden. Dat laatste gaat gebeuren met een biologisch bacteriepreparaat ('Xentari'). Dit preparaat wordt op eiken gespoten zodra de bomen in blad staan en nog voordat de rupsen brandharen krijgen. De bacterie doodt de rupsen als ze van het blad eten. Het middel blijft ongeveer twee weken werkzaam en werkt alleen op rupsen.

Voor zover bekend is dit middel niet schadelijk voor mensen, huisdieren en de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het is echter wel schadelijk voor rupsen van andere vlinders die in dezelfde periode actief zijn. Voor Amersfoort is dit een nieuwe maatregel. Andere gemeenten passen dit al langer met succes toe. De plaagdruk in de zomer neemt in deze gemeenten aantoonbaar af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie