Johan Hardeman
Johan Hardeman Prive collectie

Introductie: De meest effectieve Amersfoortse bewonerslobby ooit

28 februari 2018 om 11:36 lokaal De strijd om het Beekdal

AMERSFOORT Machtspelletjes, een dubieuze ruil en een torenhoge inzet: de strijd om een groen Beekdal in Amersfoort is net het filmscript van een politieke thriller. Het project kostte de gemeente twintig miljoen euro en actievoerder Eduard Vosters tien jaar van zijn leven. Maar de grootste prijs is misschien wel de komst van de Westelijke Rondweg, onderdeel van een politieke ruildeal. Een reconstructie van de meest effectieve Amersfoortse bewonerslobby ooit.

Daan Bleuel

Zo begint Johan Hardeman zijn eerste artikel in deze krant (hier de link naar het dossier), waarin hij een poging doet het politieke spel rond een aantal zware gemeentelijke dossiers uit de recente historie bloot te leggen. Hardeman (22) werkt sinds enkele jaren als freelance journalist voor onder meer de AD Amersfoortse Courant. In 2016 won hij de Amersfoortse persprijs Kei van een Journalist in de categorie talent. De afgelopen maanden sprak hij voor deze journalistieke productie met Eduard Vosters, Han Gerlings, Paul Struijk, Wil Voorn, Mirjam Barendregt, Koos Voogt en Ben Stoelinga. De Stad Amersfoort publiceert de bijdrage van Johan Hardeman in drie afleveringen.

BEVLOGEN Het onderzoek van Hardeman leverde een verhaal op dat haarfijn blootlegt hoe een bevlogen actievoerder -Eduard Vosters- op de golven van een gunstig politiek tij draagvlak wint voor een ambitieus plan; het terrein van het Elisabethziekenhuis moet deel gaan uitmaken van een 'groen beekdal' waarin de verbinding tussen natuur buiten de stad en daarbinnen in oude luister wordt hersteld.

CONSEQUENTIES Het wordt interessant als -na de verkiezingen van 2010- de politieke wind ineens uit een andere hoek waait. De VVD krijgt een stevige lepel in de pap en in die hoek maakt men zich ernstig zorgen over de consequenties die de plannen voor een groen beekdal financieel voor de boekhouding van de stad kunnen hebben. Er is sprake van een ongedekt tekort van 15 miljoen. Daarnaast laat de gemeente kansen liggen om op het terrein honderden woningen te bouwen. Woningen die het schreeuwend tekort daaraan tot aanvaardbare proporties zouden kunnen terugbrengen. Dat nog los van de financiële revenuën die de verkoop van de grond de gemeente kan opleveren.

VERLANGLIJSTJE Hardeman legt een verband tussen het groene Beekdal en de komst van de Westelijke Rondweg. De weg staat hoog op het verlanglijstje van de liberalen. De politieke steun voor het zwaar omstreden plan kan niet los gezien worden van de besluitvorming rond het voormalige terrein van het Elisabethziekenhuis.

SPITWERK De Stad Amersfoort publiceert het onderzoek van Johan Hardeman in drie delen. Vandaag publiceren we elders in deze krant het eerste deel. De publicaties kwamen tot stand in samenwerking met de stichting Regionaal Spitwerk. Deze productie is de eerste die Johan Hardeman voor Stichting Regionaal Spitwerk maakte.

De stichting Regionaal Spitwerk is in het leven geroepen om journalistiek onderzoek op lokaal en regionaal niveau te ondersteunen. De stichting publiceert de resultaten van dit onderzoek in kranten, boeken en op internet. Arjeh Kalmann (oud-hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant) maakt als secretaris deel uit van het stichtingsbestuur. 'Spitwerk' deed eerder van zich spreke met publicaties (boeken) van Miro Lucassen over de totstandkoming van het Eemhuis en de controverse tussen gemeente en projectontwikkelaar Hans Vahstal. De Stad Amersfoort publiceerde over dat laatste onderwerp een serie artikelen bij wijze van voorpublicatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie