,,De Kwekersweg wordt door sommigen gezien als racebaan: levensgevaarlijk.
,,De Kwekersweg wordt door sommigen gezien als racebaan: levensgevaarlijk." Jeroen van der Veer

In actie voor veiligheid Kwekersweg

27 november 2019 om 07:26 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Hardrijdende bussen, taxi's en overig verkeer; het is voor omwonenden van de Kwekersweg een doorn in het oog. Zij trekken nu dan ook aan de bel. Een handtekeningenactie moet ervoor zogen dat de gemeente de maximumsnelheid van vijftig naar dertig kilometer per uur verlaagt. ,,We willen voorkomen dat hier écht heftige ongelukken gebeuren."

Jeroen van der Veer

In het naastgelegen wijkje Jericho zijn ze het inmiddels wel zat. De grote hoeveelheid voertuigen wordt als vervelend ervaren, maar de snelheidsovertredingen komen hen helemaal de spuigaten uit. Het zorgt niet alleen voor irritaties; de snelheden van de voertuigen zijn ook simpelweg gevaarlijk. Daarom is buurtbewoonster José Thomassen een petitie gestart die ze straks wil aanbieden aan de burgemeester of de verantwoordelijke wethouder.

De petitie is inmiddels al vaak ondertekend. Er moet simpelweg iets veranderen vinden de ondertekenaars: ,,Het gaat hier een keer fout", zegt Joop Mol, die zelf aan de Kwekersweg woont. ,,Auto's komen vaak met een snelheid van honderd kilometer per uur voorbij racen. Dat gaat een keer fout."
Ook Hendrik van Oostrum deelt die mening: ,,Vooral bussen en taxi's rijden veel te hard. Dat is onacceptabel voor een doorgaande weg in een woonwijk."

Jammer dat Buijtelaar de situatie niet of niet goed kentBESTEMMINGSVERKEER Verantwoordelijke wethouder Hans Buijtelaar heeft de klachten van de bewoners ook gehoord. Hij geeft aan het signaal van de buurt serieus te nemen, maar heeft ook zo zijn vraagtekens. ,,Ik lees dat de auto's te hard rijden. Dat is opvallend, omdat de Kwekersweg geen doorgaande weg is. Alleen bussen en taxi's mogen er door. De auto's die er rijden zijn bestemmingsverkeer." Een toezegging om de maximumsnelheid te verlagen, doet Buijtelaar niet. ,,Over te hard rijdende bussen en taxi's ga ik eerst het gesprek met Syntus en de taxibranche aan."

,,Jammer dat Buijtelaar de situatie niet of niet goed kent", baalt initiatiefnemer Jose Thomassen. ,,Automobilisten kunnen vanaf de Brabantsestraat flink gas geven tot aan het einde van de Kwekersweg, om via een sluiproute de Meridiaan in te gaan. Op deze route is veel schoolgaand verkeer en er zit een ijssalon. Kortom; een drukke weg met veel mensen. Nou, ik kan je zeggen. Ze rijden hier soms wel tachtig kilometer per uur. Levensgevaarlijk."

Zelf woont Thomassen aan de Kwekersweg. Hij vindt dat het tijd is om stappen te ondernemen. ,,Zelf neem ik ook vaak de bus en ook dan ervaar ik dat ze harder rijden dan mag. Het zijn inderdaad niet alleen automobilisten. Ik wil gewoon niet wachten tot het hier goed fout gaat, daarom deze actie."

Inmiddels is de petitie ruim honderd keer ondertekend. Thomassen is van plan deze week langs de deuren te gaan: ,,Niet iedereen heeft social-media. Vooral ouderen niet. Ook van hen weet ik zeker dat ze hier de snelheid naar beneden willen hebben. De Kwekersweg is nu simpelweg gevaarlijk en daar moet wat aan gedaan worden. We moeten later niet zeggen: 'Hadden we maar…'."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie