De vier vrienden gaan straks 995 kilometer door Italië fietsen.
De vier vrienden gaan straks 995 kilometer door Italië fietsen. Suzan Hoogeveen

Vrienden fietsen Giro di Kika

1 maart 2018 om 07:22 lokaal

AMERSFOORT Twee bevriende Amersfoortse stellen gaan in juni de Italiaanse bergen in om de Giro di Kika te fietsen. Zes dagen achter elkaar op de fiets, 995 kilometer rijden en diverse hoge bergen beklimmen. ,,Het wordt afzien, het wordt zwoegen en we zullen echt stuk gaan. Maar voor ons houdt het na zes dagen op, voor de kinderen is dat wel anders. Voor hen willen wij dit doen."

Jeroen van der Veer

Zelf fietsen Miranda van Dijk en Bas van Dijk in 2016 al eens de Giro di Kika en wie had dat pakweg drie jaar geleden gedacht? Van Dijk in ieder geval niet. ,,Voordat ik mijn huidige man leerde kennen, had ik een hekel aan fietsen. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik het leuk ben gaan vinden, maar dan wil ik wel een uitdaging hebben. Nou, die uitdaging heb ik inmiddels gevonden hoor."

DOOR WEER EN WIND Twee jaar geleden ging het stel naar Italië en behaalde Bastiaan van Dijk de eindstreep. Miranda van Dijk deed dit helaas niet. Zij kreeg te maken met een knieblessure en doorfietsen was een 'no go'. ,,Juist daarom willen we nu weer zo graag meedoen. Omdat het een ongelofelijke ervaring is, maar ook omdat ik die eindstreep nu wel wil halen."

Bij crossfit leerde het stel Hanna en Gijs kennen en die werden enthousiast van de verhalen van hun vrienden. ,,Inmiddels zijn we alle vier hard aan het trainen. Al onze vrije tijd gaat er aan op. Ja, ook nu het zo koud is en natuurlijk baal je dan wel eens, maar je geniet op dat soort momenten ook. Je kunt de zon echt waarderen als het de hele tijd heeft geregend."

TRUIEN In totaal wil het viertal 10.000 euro voor Kika ophalen en ze zijn vastberaden dit doel te realiseren. Naast diverse sponsoracties zijn er ook warme truien ontworpen. Deze zijn online te bestellen op www.enma.nl/kika/ en de opbrengt draagt bij om de verhoging van het genezingspercentage sneller naar 95% te krijgen. ,,De uitdaging en de kick van het fietsen is leuk, maar uiteindelijk doe je het voor de kinderen", aldus Miranda van Dijk.

ALLE EMOTIES Zoals gezegd; zij heeft al ervaring met de emotionele tocht en dat komt niet alleen door de gesprekken die onderweg worden gevoerd. ,,Je leert jezelf kennen. Alle emoties maak je die dagen mee. Toch zorgt het ook voor een uniek gevoel; allemaal ben je daar voor hetzelfde doel. Zoveel mogelijk geld inzamelen voor Kika. Dat zorgt ervoor dat je een soort van dorps-gevoel krijgt met de mensen. Heel bijzonder om te ervaren."

Toch beseft het kwartet goed dat ze keihard gaan afzien in Italië. Het zal een mentale kwestie worden, al zal opgeven simpelweg geen optie zijn. ,,De kinderen die de ziekte hebben doen dat ook niet en wij zullen dat ook niet doen. We vieren zijn vastberaden om de eindstreep te halen en dan met z'n allen vervolgens een biertje te drinken. Há, daar kan ik nu al naar uitkijken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie