De eikenprocessierups.
De eikenprocessierups. Gemeente Amersfoort

Eikenprocessierups: andere bestrijding op komst

19 november 2019 om 19:21 Politiek

AMERSFOORT Amersfoort worstelt met de eikenprocessierups. Het dier komt steeds vaker voor in Nederland, en daarmee ook in Amersfoort. De rups nestelt zich in eikenbomen, waarvan zich er in Amersfoort 20.000 bevinden. Eerder dit jaar was bij 4000 hiervan de beruchte rups aangetroffen. Het college schrijft dit aan de gemeenteraad.

Jeroen de Valk

Wat is er zo erg aan dat diertje? Het verspreidt kleine haartjes - ' brandharen' - die jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en de luchtwegen kunnen veroorzaken. Ook huisdieren kunnen er last van krijgen.

In Amersfoort wordt de rups gewoonlijk verwijderd met een soort zuigapparaat. Dit mag alleen worden bediend door gekwalificeerde medewerkers, onder leiding van een aannemer die door de gemeente is gecontracteerd. Door de toename van de rups werken die bedrijven soms zes dagen per week. Het inzetten van meer teams stuit op problemen: ze zijn vaak niet beschikbaar én zo blijven de kosten maar oplopen.

Daarom wil de gemeente inzetten op andere methodes om de rups te bestrijden. De natuurvriendelijke, 'ecologische' aanpak bestaat uit onder meer het plaatsen van mezenkasten: vogelhuisjes waarin de koolmees zich vestigt. Koolmezen eten namelijk de eikenprocessierups. Nog een mogelijkheid: het inzaaien van 'kruidenrijk' gras in de bermen. Het gras krijgt dan gezelschap van klavers en kruiden. Dit trekt andere natuurlijke vijanden aan van de rups; onder meer gaasvliegen, sluipwespen en kevers.
Wethouder Kees Kraanen liet onlangs weten een voorstander te zijn van het biologische bestrijdingsmiddel Xentari. Een nadeel van het middel zou echter zijn dat het álle rupsen op de besproeide bladeren zou doden.

EXPERIMENTEREN Vanaf 2020 wil de gemeente gedurende drie jaar gaan experimenteren met een alternatieve aanpak in delen van de stad. Daarbij wordt gedacht aan de Koedijkerweg, de Oude Zevenhuizerstraat, de Bergenboulevard en een deel van de Hogeweg. Hier worden minder voetgangers en fietsers dan elders verwacht. Belangrijk, want de ecologische bestrijding heeft meer tijd nodig dan de vlotte wegzuig-methode die tot nu toe vooral in zwang in.

In de komende tijd moet dit in gang worden gezet. Er worden aannemers gezocht. Bewoners worden geïnformeerd over wat er gaat gebeuren, en wat de gevaren zijn voor de gezondheid. Bomen of hele terreinen moeten met linten of een andere markering worden afgezet.

Vaststaat volgens het college, dat de oude methode niet meer voldoet. ,,De rek is eruit; op dezelfde voet doorgaan is niet haalbaar (de capaciteit van de aannemer is niet oneindig), niet verstandig (de inzichten veranderen) en onwenselijk (grote overlast en hoge kosten).''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie