Vlekkeloze intocht

20 november 2019 om 11:15 Column

,,Zouden de kindertjes de Insteekhaven weten te vinden?" vroeg uw stukkiesschrijver, tevens kampend met een hardnekkige pepernootverslaving, zich af. Niet iedere ouder met kinderen was gelukkig met deze noodgedwongen locatie maar de Sint kwam in ieder geval aan over water op de boot, niet in een trein, auto of brommer.

Duizenden kinderen hadden zich verzameld langs het water aan de Nijverheidsweg-Noord op industrieterrein Isselt waar Sinterklaas met maar liefst honderd (kleine aanpassingen daargelaten) traditionele zwarte pietermannen en -vrouwen hartelijk welkom werd geheten door onze stadsbestuur piet burgemeester Lucas Bolsius. Hij was ook best een beetje zenuwachtig want onderweg was het slecht weer met hoge golven, pakjes die door het ruim rolden, het nieuwe paard Ozosnel, want Amerigo is helaas overleden, was tijdens de reis zeeziek geworden en zouden de schippers de nieuwe aanlegplek wel weten te vinden. Het werd, dankzij de wegwijspiet en waterpolitiepiet, een geslaagde aankomst met een opgeluchte burgemeester. Ik mag van meneer Bolsius mijn schoen zetten maar hij twijfelt of er wel wat in wordt gestopt want ik was best ondeugend geweest had hij gehoord van een afluisterpiet op het stadhuis.

Voor de zekerheid had de organisatie, Sinterklaasstad, gezorgd voor een plekje om te protesteren/demonstreren tegen de kleur van piet maar de plek bleef leeg. Zo werd de intocht één groot probleemloos kinderfeest met muziek, honderden kilo's strooigoed, dansende en acrobatische pieten en een lieve olijke Sint die geduldig alle kinderen langsging om handjes te schudden en verlanglijstjes in ontvangst te nemen. Er was een fotomodelpiet, pakjespiet, trompetpiet, trommelpiet, dikke lichtjespiet, giechelpiet, oppaspiet, EHBO-piet, brillenpiet, snottebelpiet en een bier- en borrelpiet. Door die laatste piet ben ik uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amersfoort in januari 2020.

Als de Goedheiligman alle kinders langs is geweest neemt hij plaats in een vorstelijke rode zetel, mogen de kinderen, met hier en daar een adhd'ertje, met hem op de foto, een selfie maken of om een handtekening vragen. Uw stukkiesschrijver is zondagmorgen nog even langs de Insteekhaven gefietst. Daar was de Sint net vertrokken want het was zaterdagmiddag zo druk dat hij de hele avond en nacht had doorgewerkt. Het gerucht gaat dat hij zich zondagmorgen behoorlijk had verslapen, de wekker niet had horen afgaan en er 's- nachts nog drie keer uit is geweest om te plassen. Ook de wakkermaakpiet was in zijn totaalBED niet wakker te krijgen.

Gelukkig was er een medewerker van het bedrijf die wel uitgeslapen was en iedereen wakker schudde waarna de Sint en zijn gevolg mochten aanschuiven aan een verrassingsontbijt met pepernoten, speculaaspoppen, banketstaven, gevulde speculaas, marsepein, chocoladeletters en warme chocolademelk met slagroom!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie