Afbeelding
Archief BDU Media

Rekenkamer: veel onduidelijk in vestigingsbeleid bedrijven

13 november 2019 om 09:48 Zakelijk

AMERSFOORT De onafhankelijke rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het vestigingsbeleid bedrijven in Amersfoort en komt tot de conclusie dat veel onduidelijk is.

De gemeenteraad is bijvoorbeeld niet goed op de hoogte van de doelstellingen en heeft geen scherp zicht op het regionale beleid. Er is in het beleid geen duidelijke koppeling met het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, ook niet met de positie van inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt.

De gemeente werkt lokaal en regionaal in diverse constructies met diverse partijen samen zoals Amersfoort Business Team, Werkgeversservicepunt, Citymarketing, Regio Amersfoort en Economic Board Utrecht. Voor de gemeenteraad en externen, zoals de bedrijvenkringen, blijken de constructies minder makkelijk te begrijpen. Ook is gebleken dat de doelstellingen van de regio niet scherp zijn en de relatie met de uitvoering dus ook niet.

Het financiële budget voor het vestigingsbeleid is niet afgebakend, daarom is het voor de rekenkamer lastig om de doelmatigheid van de uitgaven vast te stellen.

Bedrijvenkringen hebben volgens de rekenkamer de indruk dat de gemeente zich meer inspant om bedrijven aan te trekken, dan om bestaande bedrijven te behouden. En dat voor wat betreft het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheden die het Werkgeversservicepunt kan
bieden niet algemeen bekend zijn bij bedrijven en bedrijvenkringen.

AANBEVELINGEN De rekenkamer adviseert de gemeente om samen met de gemeenteraad in kaart te brengen wat een goed passend profiel van Amersfoort is op het vlak van vestigingsbeleid. De rekenkamer raadt ook aan om het vestigingsbeleid duidelijker te voorzien van doelen, doelgroepen en middelen, en daarbij oog te hebben voor de verwachte toename van de beroepsbevolking en de gewenste uitbreidingsruimte voor bedrijven.

De rekenkamer beveelt bovendien aan om met de regionale partners regionale doelen en streefwaarden te stellen, en op zo'n manier dat zichtbaar gemaakt kan worden wat herleidbare resultaten van de samenwerking zijn. 

REKENKAMER Rekenkamer Amersfoort is een onafhankelijk orgaan met als taak het toetsen van het door de gemeente gevoerde bestuur. De rekenkamer voert onderzoeken uit en doet naar aanleiding daarvan aanbevelingen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit over deze aanbevelingen. 

Tijdens het onderzoek zijn interviews gehouden met wethouders, ambtenaren, bedrijvenkringen en regionale partners zoals Citymarketing, Regio Amersfoort en Economic Board Utrecht. Daarnaast zijn 65 bedrijven geïnterviewd, bedrijven die nieuw zijn in Amersfoort, al gevestigd zijn of juist zijn vertrokken. 

Een korte compilatie van de onderzoeksuitkomsten is te vinden op www.amersfoort.nl/rekenkamer.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie