50ToGo in de Herberg is er elke dinsdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
50ToGo in de Herberg is er elke dinsdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Bianca van der Linden-Snel

50Togo: 'Van de vijftien hebben er al vier een baan'

16 november 2019 om 07:48 Zakelijk

NIEUWLAND In de Herberg in Nieuwland is 50ToGo gestart. Het burgerinitiatief is een aanvulling op het bestaande aanbod van het UWV en de Gemeente Amersfoort met als doel om voor zoveel mogelijk 50-plussers uit Amersfoort passend werk te vinden.

Bianca van der Linden-Snel

Sandra Witteveen en Erick Oostermeijer ontdekten dat het niet eenvoudig was om als 50-plusser een nieuwe baan te vinden. ,,Het lijkt wel alsof een computer je al direct afwijst op basis van je leeftijd. Je krijgt vaak niet eens een kans. Oudere werknemers hebben echter veel voordelen. Zij bezitten veel werk- en levenservaring, het zijn veelal trouwe werknemers die goed kunnen coachen en minder zorgtaken voor kinderen hebben. Werkgevers denken vaak dat ouderen meer ziek zijn. Niet geheel terecht, jongeren blijken namelijk vaker een burn-out te krijgen. We ontdekten dat er veel meer mensen in datzelfde schuitje zaten. Zo zijn we gestart met 50ToGo in de Herberg elke dinsdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. We geven elkaar tips, er zijn workshops en we stimuleren elkaar. Samen zoeken verbindt. En het werkt…van de vijftien personen waarmee we zijn gestart in september hebben er al vier een baan gevonden", aldus Erick.

Het lijkt wel alsof een computer je al direct afwijst op basis van je leeftijdWORKSHOPS Sanne Hartvelt is gestart met workshops voor de werkzoekenden. ,,We gaan op zoek naar ieders kwaliteiten en competenties. Wie ben je, wat kan je, wat wil je en waar ben je goed in? Daarnaast gaan we aan de slag met de knelpunten, zodat de balans wordt gevonden. Zo komen de werkzoekenden tot eigen inzichten en kunnen ze gerichter zoeken. Als je in jezelf gelooft straal je dat uit."

Erick: ,,Er blijken toch veel 50-plussers te zijn die vanuit de WW in de bijstand komen. Financieel gezien een uiterst vervelende situatie die de kans op vereenzaming vergroot. De mogelijkheid op een baan wordt ook kleiner. ,,Wij willen mensen helpen zodra ze in de WW komen."

SOCIAAL ASPECT ,,50ToGo is een aanvulling op het aanbod van de gemeente en de UWV waar we nauw mee samenwerken. Noëlle Sanders van Lijst Sanders komt binnenkort ook langs om over dit initiatief te praten. Ons streven is om dit groter, voor heel Amersfoort, aan te gaan pakken. Hierin willen we het voorbeeld van andere grotere steden volgen. De behoefte is er, want samen zoeken werkt. Je stimuleert elkaar, langdurig. We geven tips, leren elkaar netwerken en solliciteren. Het heeft ook een belangrijk sociaal aspect. Zo is Sandra erg actief met de groepsapp waarin bijvoorbeeld vacatures worden gedeeld. Nu moeten we nog zorgen voor meer bekendheid. We zoeken nog vrijwilligers, voor het maken van de website of video's, een coach of iemand die workshops wil geven. Werkgevers zijn ook meer dan welkom. Er zitten nu teveel waardevolle mensen thuis, mensen met ervaring, met verschillende achtergronden en opleidingen."

 Meer informatie via 50ToGoamersfoort@gmail.com en www.deherbergnieuwland.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie