Een das, in dit geval van Dierenpark Amersfoort.
Een das, in dit geval van Dierenpark Amersfoort. DierenPark Amersfoort

'Gemeente Amersfoort moet meer doen voor dassen'

6 november 2019 om 11:07 Natuur en milieu

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort overtreedt op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) volgens de provincie Utrecht haar zorgplicht voor dassen bij de aanleg van de westelijke ontsluiting. Het college wil daarom in gesprek met de omgevingsdienst van de provincie, verantwoordelijk voor vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu, voor aanvullende maatregelen.

Het college heeft eerder al onderzoeken laten doen en maatregelen genomen om het leefgebied van de dassen te beschermen, maar heeft naar eigen zeggen ervaren dat 'ecologen van professionele opvatting blijken te verschillen over effectiviteit van deze maatregelen en het invloed van gedrag op dassen.' ,,Het controlerapport roept bij ons nog aanvullende vragen en onduidelijkheden op die we graag toegelicht zien."

Tevens vraagt het college een derde, onafhankelijke partij in om hen te adviseren over het vervolgtraject met betrekking tot bescherming van de dassen. De komende tijd zijn slechts beperkt werkzaamheden gepland. ,,Deze periode gebruiken wij om (wederom) het hele plangebied in ogenschouw te nemen met extra aandacht voor de dassen."

Stichting Groen in Amersfoort deed het handhavingsverzoek bij de provincie en verweet de gemeente te handelen in strijd met de Wnb. Eerder werden al schriftelijke vragen over dassensterfte gesteld door eenmansfractie Lijst Molenkamp. Die vragen werden mede ondertekend door twee andere oppositiepartijen: PvdA en Amersfoort2014.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie