In Museum Flehite is nu tentoonstelling ‘Engelbert L'hoëst – 100’ te zien.
In Museum Flehite is nu tentoonstelling ‘Engelbert L'hoëst – 100’ te zien. Nico Brons Fotografie

Flehite eert Engelbert L'hoëst met veel niet eerder vertoond werk

10 november 2019 om 07:59 Kunst

AMERSFOORT Honderd jaar na zijn geboorte herdenkt Museum Flehite de in Amersfoort geboren kunstschilder Engelbert L'hoëst (1919-2008) met honderd van zijn kunstwerken. Inclusief niet eerder vertoond vroeg werk.

In 1919, op 15 september, werd op een steenworp afstand van Museum Flehite, in de Coninckstraat, Engelbert L'hoëst geboren. Nu, honderd jaar na zijn geboorte, herdenkt Museum Flehite de in 2008 overleden colorist en expressionist met honderd van zijn werken. Speciaal voor de tentoonstelling 'Engelbert L'hoëst – 100' (te zien tot en met 26 januari 2020) had museumdirecteur Onno Maurer de eer om honderd werken uit te zoeken uit de privécollectie van weduwe Heleen L'hoëst. De selectie is grotendeels samengesteld uit niet eerder vertoond vroeg werk (periode 1940-1960). In deze periode werkt L'hoëst vanuit zijn vrije verbeelding en maakt primitieve en abstracte kunst waarbij hij kleur als expressiemiddel inzet. De invloed van het (Vlaamse) expressionisme en Cobra, de kunstenaarsgroep waar onder meer Karel Appel en Corneille deel van uitmaakten, is duidelijk te herkennen.

VILLA PICTURA Engelbert L'hoëst groeide op zonder zijn ouders en werd grootgebracht in een pleeggezin. Op vijftienjarige leeftijd liet hij een mapje tekeningen aan de Soester schilder Alexander Sleeswijk zien. Onder de indruk van zijn talent nam Sleeswijk de jonge L'hoëst op in zijn huis, Villa Pictura op de Soester Eng. Engelbert genoot daar een degelijke klassieke schildersopleiding en werd lid van het Amersfoortse kunstenaarsgenootschap De Ploegh. Zijn leermeester Sleeswijk overleed tijdens de hongerwinter en liet L'hoëst zijn huis en atelier na. Met een ruim uitzicht over de akkers van de Soester Eng maakte hij impressies van de avondluchten, stillevens, landschappen met vurige wolkenluchten en portretten.

MEDITERRAAN Onder invloed van de moderne schilderkunst, met name Cobra, komt L'hoëst na de oorlog tot kleurrijke en expressieve schilderijen. Een groot deel van de jaren na de Tweede Wereldoorlog woont en werkt L'hoëst in landen als België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Net als Van Gogh werd hij aangetrokken door het mediterrane licht van Zuid-Europa. Hij werd steeds meer een echte colorist en expressionist. Vanaf de jaren tachtig stond het Hollandse rivierenlandschap centraal in zijn schilderijen en werken op papier.

BRAND In 1959 brandde Villa Pictura af, een groot deel van het oeuvre van L'hoëst ging daarmee verloren. Daarna startte hij een tweede schildersleven in Soesterberg, waar hij tot zijn dood in 2008 zou blijven wonen. L'hoëst had eerder overzichtstentoonstellingen in Singer Laren (1989) en Museum Flehite (2006 en postuum in 2011).

RONDLEIDINGEN Gedurende de tentoonstelling komen geïnteresseerden meer te weten over het veelbewogen leven van Engelbert L'hoëst. Deelname aan deze rondleidingen is gratis op vertoon van een entreebewijs van Museum Flehite. Meer info op www.museumflehite.nl. 'Engelbert L'hoëst – 100' is te zien tot en met 26 januari 2020.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie