Afbeelding
Margreet Bouwan

Lovende woorden voor Amersfoorts 'Beter van Kunst'-project

5 november 2019 om 11:37 Maatschappelijk

AMERSFOORT Tijdens de uitreiking van de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs prees de jury Age Friendly Cultural City Amersfoort om haar samenwerking met zorginstellingen. Age Friendly Cultural City Amersfoort ontwierp samen met vijf zorginstellingen in Amersfoort en kunstvakdocenten duurzame kunstprogramma's voor ouderen in de GGz en ouderen met dementie en Parkinson.

,,Hoewel het project 'Beter van Kunst' gisteren niet de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs won, zijn wij niet minder trots op dit project", aldus de organisatie. In het juryrapport werd de aanpak om koppels te vormen uit kunst en zorg in Amersfoort bijzonder geslaagd genoemd. ,,Het aanbod sluit erg goed aan op de doelgroep en weet hen voldoende uit te dagen ondanks hun beperking", was het oordeel van de jury. Haarlem ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

KUNSTPROGRAMMA'S 'Beter van Kunst' heeft als doel kunstprogramma's te ontwikkelen die een preventief of curatief effect hebben op de gezondheid van ouderen en deze structureel in te bedden in de geïndiceerde dagbesteding. Voor het plan ontving Scholen in de Kunst de subsidie 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De gemeente Amersfoort is co-financier en nauw betrokken bij de uitvoering van het project. De kunstprogramma's worden ontwikkeld door activiteitenbegeleiders, zorgmedewerkers en kunstvakdocenten van o.a. Scholen in de Kunst en afgestemd op de mogelijkheden, vragen en beperkingen van de specifieke ouderendoelgroep. Tijdens de testfase vond ook een kwalitatief onderzoek plaats door Petra Boersma, onderzoeker Lectoraat Gezondheid en welzijn van kwetsbare ouderen van de Hogeschool inHolland.

KENNISMIDDAG Op 11 december organiseert Scholen in de Kunst een speciale kennismiddag over het project. Hierin worden niet alleen de resultaten en ervaringen gedeeld, maar kunnen belangstellenden ook kennismaken met de deelnemende organisaties. Meer informatie over het project en de Kennismiddag is te vinden op www.scholenindekunst.nl/samenleving.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie