In de Elleboogkerk is onder meer een Installatie van Raffael Rheinsberg te zien.
In de Elleboogkerk is onder meer een Installatie van Raffael Rheinsberg te zien. Nico Brons Fotografie

Museum Flehite herdenkt kunstenaar Armando

5 november 2019 om 07:42 Kunst

AMERSFOORT Armando (1929-2018) liet een rijk en betekenisvol oeuvre na. Museum Flehite herdenkt de invloedrijke kunstenaar momenteel op drie locaties. Behalve in het museum ook in de museumtuin en in de Elleboogkerk.

Armando wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Hij was naast beeldend kunstenaar en schrijver ook dichter, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Eén van de tentoonstellingslocaties is de Elleboogkerk aan de Langegracht, de plek waar destijds het Armando Museum was gevestigd, totdat een brand de kerk in de as legde. Onder de titel 'Armando in Amersfoort' toont Museum Flehite in twee zalen schilderijen van Armando uit de collectie van de gemeente Amersfoort. In de tuin van het museum is een selectie karakteristieke sculpturen te zien, afkomstig uit de collectie van de Armando Stichting. Ten slotte is er in de op steenworp afstand gelegen Elleboogkerk een derde expositie ingericht, voornamelijk met werken die herinneren aan de noodlottige brand, die in oktober 2007 het in deze kerk gehuisveste Armando Museum verwoestte.

KAMP AMERSFOORT De tentoonstelling 'Armando in Amersfoort' is een eerbetoon aan een kunstenaar, die gedurende zijn leven een rijk en betekenisvol oeuvre heeft opgebouwd en die een bijzondere band heeft met Amersfoort. Armando bracht een groot deel van zijn jeugd door in Amersfoort. De Leusderheide aan de zuidkant van de stad was aanvankelijk zijn speelterrein, totdat in 1941 door de Duitse bezetter in die omgeving Kamp Amersfoort werd ingericht. De gebeurtenissen die zich gedurende de oorlog op deze locatie afspeelden maakten diepe indruk op de jonge Armando en beïnvloedden zijn latere artistieke ontwikkeling sterk.

ELLEBOOGKERK In 1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armando Museum geopend. Bij de grote brand in 2007 ging het museum in vlammen op, samen met diverse werken van Armando en andere kunstenaars. De museumbrand was voor de Duitse kunstenaar Raffael Rheinsberg (1943-2016) aanleiding om een installatie te maken, samengesteld uit allerlei uit de brand afkomstige - dus veelal zwartgeblakerde - voorwerpen. Deze indrukwekkende installatie 'Schwarzes Wasser' (een verwijzing naar een kunstwerk van Armando) werd voor het eerst tentoon gesteld in november 2008 in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. Het werk werd onlangs op een veiling aangekocht door Museum Flehite (samen met nog drie andere werken die herinneren aan de brand) en is nu te zien in de Elleboogkerk.

RONDLEIDINGEN In de tentoonstellingsperiode worden er op diverse donderdagen van 15.00 tot 16.00 uur instaprondleidingen georganiseerd door de tentoonstelling. De rondleidingen zijn gratis bij museumbezoek. Reserveren wordt aanbevolen. Kijk voor meer informatie op museumflehite.nl.

De tentoonstelling 'Armando in Amersfoort' is te zien tot en met 26 januari 2020. De expositie in de Elleboogkerk is te zien tot en met 15 december 2019.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie