'Er zijn genoeg betrokkenen die zich uit vanuit uiteenlopende interesses met de Eem bezighouden.'
'Er zijn genoeg betrokkenen die zich uit vanuit uiteenlopende interesses met de Eem bezighouden.' SVE

Burgerinitiatief wil starten met 'Beeldkwaliteitsschets Eemgebied'

4 november 2019 om 11:42 Politiek

AMERSFOORT De Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE) en Stichting Industrieel Erfgoed In De stad Amersfoort (Siesta) proberen de handen van de gemeenteraad op elkaar te krijgen met een kakelvers burgerinitiatief voor het opstellen van een 'Beeldkwaliteitsschets Eemgebied'. „Er zijn nog geen definitieve bouwplannen, dus we zijn ruim op tijd om omwonenden en belangengroeperingen een idee te laten schetsen hoe zij het Eemgebied voor de komende honderd jaar willen invullen."

Dit zegt Ruud Luchtenveld, die als voorzitter al een tijdje achter het roer staat van de SVE. „De eerste contacten met de gemeente zijn al gelegd om op korte termijn instemming van de gemeenteraad te krijgen om dit plan door te zetten. In het transformatiegebied De Nieuwe Stad en de Kop van Isselt speelt de Eem als historische levensader van de stad een belangrijke rol. Er staat veel te gebeuren in dit gebied. In het kader van de uitvoering van de omgevingswet willen het SVE en Siesta een burgerinitiatief starten met een 'Beeldkwaliteitsschets Eemgebied', waarin ieders ideeën voor zowel de ruimtelijke als de functionele ontwikkelingen helder zichtbaar worden gemaakt. Er zijn genoeg betrokkenen die zich uit vanuit uiteenlopende interesses met de Eem bezighouden. Denk aan de Vereniging Eemsnoer, Bond Heemschut, de Eemlijn en andere gebruikers van de Eem. Ook Huurdersbelangenvereniging De Zeven Provinciën en de bewonersvereniging van Jericho scharen daaronder."

Uiteraard heeft Luchtenveld cum suis lering getrokken uit de processen die in het recente verleden zijn gebeurd, zoals alle verwikkelingen met de Oliemolen en appartementengebouw Emerald. Zeker als rondom de burelen van de gemeente het woord co-creatie echoot. Bovendien was het groene licht al gegeven op de bouwplannen voordat de serieuze inspraak had plaatsgevonden.

De Amersfoorters zijn schatplichtig aan de rivier„Wij hebben toen achter de feiten aan gehobbeld, hetgeen wederzijds tot inefficiëntie en onnodige irritatie leidde", haakt Siesta-bestuurslid Sjoerd Hekking in. „Ook nu lijkt bijvoorbeeld het plan voor het Warner Jenkinson terrein trendsettend te zijn voor de Kop van Isselt, terwijl een totaalvisie voor het gebied nog ontbreekt. We zijn op tijd met het burgerinitiatief. Het gaat immers om een groot gebied met veel kwaliteit en waarin een prachtige symbiose kan ontstaan tussen het water en de oevers. Zelf heb ik voldoende ideeën. Ik denk bijvoorbeeld aan de prachtige situering van Guggenheim in Bilbao aan de Nervio. Dat bedoel ik. Amersfoort heeft veel te danken aan de Eem. De Amersfoorters zijn schatplichtig aan de rivier die ons maatschappelijke voorspoed heeft gegeven. We kunnen nu nog meer waarde aan de rivier de toekennen. Vergeet niet, ook het ROVA-terrein biedt ruimte voor wonen en recreëren aan het water. Denk aan strandjes of horecagelegenheden in combinatie met de bebouwde omgeving."

De SVE heeft hierover onlangs ook gesproken met de nieuwe supervisor voor het gebied tussen Eem en Spoor. Daarin werd het volgens Luchtenveld duidelijk dat ook hij het belang van een goede ruimtelijke onderlegger voor dit gebied van harte onderschrijft. „Wij willen aan de slag. Wij hopen en vertrouwen erop dat onze bijdrage in het kader van het burgerinitiatief zeker van belang zal zijn voor de werkzaamheden bij de uitvoering van de Omgevingswet."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie