Afbeelding
Kees de Graaff

Denksnack in Poppodium Fluor

2 november 2019 om 11:08 Podiumkunsten

AMERSFOORT Stichting Kunst in Amersfoort en poppodium Fluor houden de StadsGalerij Denksnack 16. Die wordt op woensdag 6 november, om 20.00 uur, geopend in de kleine zaal van Poppodium Fluor aan de Oliemolenhof 22.

,,De foto beweert ons iets te tonen, maar zij toont ons slechts een bewering. En dat is wezenlijk iets anders", is de boodschap die Kees de Graaff uitdraagt met de foto bij dit artikel.
Zelf zegt hij: ,,De foto leert ons om rechtlijnig te kijken en te denken. Precies zoals geschreven tekst dat ook doet. Tekst is altijd rechtlijnig, per definitie. Niet bestaande woorden in een tekst maakt deze tekst onleesbaar. Op een foto daarentegen is alles altijd direct herkenbaar, en onduidelijkheid stoort ons niet. Een foto laat niets aan de verbeelding over. zegt men. Daarom is een foto ook geen beeld. want zonder verbeelding kan er geen beeld bestaan."

Toch zijn er volgens De Graaff nog velen die vasthouden aan het idee dat de foto behoort tot het domein van de beelden. ,,Zou dat echt zo zijn dan nog steeds heeft de foto niets van doen met verbeelding maar alles met inbeelding?. En nogmaals: dat is wezenlijk iets anders. En dat geeft te denken, nietwaar? Een Denksnack."
Meer over de fotograaf Kees de Graaff en zijn omvangrijke oeuvre: http://keees.org/info.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie