Samenwerking Amersfoortse scholen en bedrijven groeit

30 oktober 2019 om 14:00 Nieuws Deel je nieuws

De aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio Amersfoort verloopt steeds beter. Mede door de inspanningen van de Werkgroep Onderwijs & Arbeidsmarkt weten zij elkaar steeds gemakkelijker te vinden. Diverse scholen en bedrijven werken nauw samen in projecten en een aantal biedt zelfs gezamenlijk opleidingen aan. Docenten en ondernemers ontmoeten en inspireren elkaar ook tijdens jaarlijkse evenementen, zoals Docent in Bedrijf op 12 november.

 

De samenwerking tussen scholen en bedrijven kent veel gezichten. Zo werken horecagroothandel Scheerder en MBO Amersfoort samen in een logistieke mbo-opleiding. Binnen de muren van Scheerder worden leerlingen opgeleid tot logistiek medewerker. Zij krijgen dagelijks twee uur theorieles van een vakdocent en vier uur praktijkles in het magazijn van Scheerder. Een ander voorbeeld is de Pon Dealer Groep. Tijs van der Velde, Accountmanager Fleetsales & Leasing: ‘We hebben onder andere een samenwerkingsverband met Stichting Technet, waarbij we middelen en leerplekken beschikbaar stellen voor leerlingmonteurs van MBO en ROC Midden Nederland. In Barneveld hebben we in VMBO De Meerwaarde zelfs een eigen werkplaats ingericht en is er dagelijks een monteur van ons aanwezig als leraar.

 

Koppeling theorie en praktijk

Ook op hbo-niveau ontwikkelen bedrijven en scholen steeds meer gezamenlijke initiatieven. Zo speelt POT Verhuizingen/Logistiek een rol in de nieuwe opleiding Associate Degree Logistiek Management aan de HU Amersfoort. Directeur Mark Pot: ‘Tijdens de accreditatie hebben wij meegedacht en meegesproken en op dit moment ben ik onderdeel van de werkveldcommissie van deze opleiding. Erg leuk, nuttig en nodig.’ Directeur Marc Nieuwland van textielreiniging Newasco voerde ook diverse gesprekken met HU-docenten: ‘Vervolgens hebben zij een aantal nieuwe, actuele bedrijfsthema’s in hun programma opgenomen. Daarnaast hebben zo’n 90 studenten marketingplannen gemaakt en gepresenteerd, waarmee Newasco nieuwe markten kan aanboren.’ Door dit soort projecten weten studenten bedrijven gemakkelijker te vinden als ze een stage- of afstudeerplek zoeken, merkt Nieuwland op. ‘Samenwerking tussen bedrijven en scholen zorgt er bovendien voor dat studenten en docenten sneller de koppeling leggen tussen theorie en praktijk. Het leidt tot interessante discussies en brengt de werelden van onderwijs en arbeidsmarkt dichter bij elkaar.’  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie