Nachtlicht
Nachtlicht Diederiek van Loo

Nachtlicht Midden in de stad, naast film en café, is er Nachtlicht. Een rustpunt op je vrijdagavond, een plek om los te laten en op te lad

29 oktober 2019 om 13:23 Religie Deel je nieuws

De stadsdominee is er voor iedereen: gelovig, ongelovig of zoekend. Precies zo is Nachtlicht er voor iedereen. Op vrijdagavond genieten van de prachtige Sint Joriskerk, schemerig verlicht met kaarsen. Zou het er zo al die eeuwen hebben uitgezien voordat de uitvinding van elektrisch licht ons aanmoedigde om overal een spotlight op te zetten? Er wordt muziek gemaakt: piano, fluit, gitaar - een koor zingt Taizéliederen. Je gaat zitten en komt tot rust in de ruimte van de kerk. Het is individueel, maar ook samen: je mag binnenlopen en weggaan op een tijd die jou past. 

In Keulen en Aken heten dit soort avonden Saturday Nightfever, en in de Dom in Utrecht wordt maandelijks een Night of Light gehouden. Binnenkort heeft Amersfoort ook zo'n plek midden in de stad. Wij noemen het Nachtlicht. Het is sfeervol en uitnodigend en je kunt er iets beleven dat je niet snel ergens anders zult beleven. Nachtlicht-teams bieden mensen in de stad een kaarsje aan en nodigen hen uit dat te komen opsteken in de Sint Joriskerk. 
Door het aansteken van een lichtje voor een ander ervaar je verbondenheid met de mensen om wie je je zorgen maakt en van wie je houdt. En je staat stil bij de vraag wie er voor jou een lichtpuntje in het donker is. 
Door het aansteken van een lichtje voor jezelf erken je wat voor jou een probleem is, een vraag, waar je dankbaar en blij om bent of wat je bang en onrustig maakt. 

Als stadsdominee merk ik dat er maar weinig plaatsen zijn die als ‘uitlaatklep’ kunnen fungeren. Want iedereen moet zich groot houden, succesvol zijn en vol energie, met veel vrienden. Niemand faalt ergens in. Niemand heeft spijt of schaamt zich. Niemand is bang of eenzaam. Relaties zijn altijd passievol. Maar dat is niet de werkelijkheid. En dat weten we allemaal. Door ook de schaduwkanten van het leven eerlijk een plek te geven komt er meer balans in je geestelijke huishouding. En mensen in balans kunnen meer aan, zijn minder snel bang of boos en hebben ruimte om ook naar anderen te luisteren en hen te helpen. Daar wil Nachtlicht een bijdrage aan leveren. Een moment van rust kan de weg openen voor een nieuwe kijk op je leven. Je diepste verlangen en waarden te kennen is een krachtige drijfveer. De stadsdominee is aanwezig voor wie die avond een persoonlijke zegen wil ontvangen. 

Voor info: Stadsdominee Diederiek van Loo via stadsdomineeamersfoort@gmail.com

Vrijdag 22 november tussen 20 en 23 uur in de St. Joriskerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie