Afbeelding
Fonds voor Cultuurparticipatie

Amersfoort in de race voor 'Lang Leve Kunstprijs'

24 oktober 2019 om 19:09 Maatschappelijk

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort doet samen met vijf andere gemeenten mee aan het tweejarige programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Hiermee wil het fonds gemeenten aanmoedigen om een duurzaam kunst- en cultuuraanbod te ontwikkelen voor ouderen. Aan het programma zit ook een prijs verbonden: de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs ter waarde van 20.000 euro. Op 4 november wordt de prijs uitgereikt tijdens de slotmanifestatie en Amersfoort is een van de kanshebbers.

Kunstinstelling Scholen in de Kunst ontwikkelde in Amersfoort onder de noemer 'Beter van Kunst' vijf kunstprojecten die een curatief of preventief effect hebben op de gezondheid van deelnemers. Het lukte om hechte teams te maken van de kunstenaars en de mensen van de zorginstelling. Dat was een belangrijke succesfactor, volgens de kunstinstelling.

CULTUURPARTICIPATIE Hedwig Verhoeven, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: ,,Het aantal Age Friendly Cultural Cities staat nu na drie edities op 24, verspreid over het hele land. We zien dat cultuur, zorg en welzijn elkaar weten te vinden en zich gezamenlijk hard maken voor cultuurparticipatie van en met ouderen. De steden hebben door ons programma en de bijbehorende prijs van het BNG Cultuurfonds iets geweldigs in gang gezet dat recht doet aan de waarde van ouderen. Daar kunnen we met elkaar echt trots op zijn."

JURY Tijdens de slotmanifestatie, met bijdragen van onder meer ouderen uit de steden en TED-talks over ouderen en gezond ouder worden, wordt de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2019 uitgereikt aan de gemeente die zich het best als Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. Een jury onder leiding van Hedy d'Ancona hakt hierover de knoop door, op basis van bevindingen en aangeleverde rapportages van alle steden. 

Amersfoort is naast Alkmaar, Helmond, 's-Hertogenbosch, Haarlem en Middelburg een van de zes gemeenten die kans maakt. De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Amsterdam (2016) en Emmen (2018).

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie