Govert van Brakel
Govert van Brakel Vera van Brakel

Govert van Brakel deelt verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio

25 oktober 2019 om 07:07 Kunst

AMERSFOORT Vorig jaar nam een bekende stem die meer dan veertig jaar programma's presenteerde bij onder meer Radio 1, Omroep Max en de NOS, afscheid van de ether en kabel: Govert van Brakel. De geboren en getogen Hagenees schreef het boek: 'Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio': 432 pagina's volop grappige anekdotes, verhalen over radiopioniers, maar vooral zijn tijd als presentator.

Arjan Klaver

Radio Veronica was in alle opzichten de deinende zeezender die van 1960 tot en met augustus 1974 uitzond. Het waren veertien jaren die de beleving 'radio' behoorlijk beïnvloedde. De compacte transistorradio als gebruiksvoorwerp werd opeens ieders vriend. Zowel op het strand, het bureau als op het nachtkastje. Drie locaties die ook bij de fanatieke radioluisteraar Govert van Brakel niet onbekend in de oren klinken. De radioman pur sang groeide op met Radio Veronica. Het zendschip, dat op de cover van zijn dikke pennenvrucht staat afgebeeld, was de spreekbuis van de muziek in een tijd waarin het leven op de vaste wal afstand wilde nemen van de spuitjeslucht en de bekrompen kleinburgerlijkheid.

Een tijd waarin het leven op de vaste wal afstand wilde nemen van de spuitjeslucht'Er zat zout in onze muziek', luidde ooit de oneliner van de voormalige diskjockey, Lex Harding. De radiocarrière van zondagskind Van Brakel kwam aanwaaien net als zijn favoriete zendschip dat tijdens een zware storm op 2 april 1973 op het strand van Scheveningen belandde. „Op de foto van mijn boek moet ik ergens tussen de nieuwsgierigen staan", vertelde Van Brakel tijdens de presentatie van zijn boek in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De luisteraars waren ruim veertig jaar deelgenoot van zijn journalistieke nieuwsgierigheid en niet in het minst zijn passie voor het radiovak. Met het gemak en zijn nimmer aflatende zorgvuldigheid waarmee hij achter de microfoon zijn gehoor informeerde, zo schreef de voormalige politiek, algemeen en sportverslaggever annex radiopresentator al zijn zogenoemde ooggetuigenverslagen op. Het boek 'Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio' is het klinkend resultaat.

,,Het gaat over grote en kleine gebeurtenissen in de wereld, over mensen met wie ik gewerkt heb en voorgangers die door hun stem kleur gaven aan de eeuw van de radio", duidde hij recentelijk in een interview. ,,Natuurlijk vergeet ik onze technici niet! Waar zouden we zijn geweest zonder hun geweldige inbreng." Uit zijn pen vloeide een groot aantal belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse én wereldwijde geschiedenis. Deels van een afstand, maar oh zo dichtbij voor hem en de luisteraar. Zo gaat het over de moord op Fortuyn, het huwelijk van Willem Alexander en Máxima, de aanslagen op de Twin Towers, de Olympische Spelen in 1984 en de Elfstedentochten, de Haagse politiek met Den Uyl, Lubbers, Kok en Balkenende, de val van de Berlijnse Muur, de kroning van Beatrix in 1980 en de verkiezing van Nixon, Bush en Clinton. Ook Tony Blair, Angela Merkel, Claus, Juliana en Bernard komen ter sprake evenals – hoe kan het ook anders - het radioprogramma 'Met het oog op morgen'.

In dit boek heeft hij ook, zoals hij dat zelf noemde, zijn persoonlijke getinte petite histoire vastgeniet. Ondanks dat de radioconsumptie een lichte daling vertoont, denkt en verwacht Van Brakel dat dit medium een vriend is en blijft voor de luisteraars. „Voor nog eens honderd jaar zullen er stemmen zijn en muziek die hun weg naar onze oren weten te vinden." De geluiden zullen volgens de scheidende stem van Hilversum dus altijd de fantasie prikkelen en de geest scherpen op het strand, het bureau of op het nachtkastje.

'Moet je horen… verhalen en anekdotes uit 100 jaar radio', Govert van Brakel. Nederlands - Paperback. Edicola publishing, 24,50 euro. Verkrijgbaar bij de betere boekhandel. 

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie