Afbeelding
Gemeente Amersfoort

Aanbesteding Westelijke Ontsluiting in november van start

18 oktober 2019 om 15:35 Nieuwbouw

AMERSFOORT De begroting is rond, de aanbesteding voor de aanleg van het Westelijke Ontsluiting-project kan in november door Prorail van start gaan. In de begroting is ook rekening gehouden met de nieuwe stikstofnormen. 

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de aanleg en het in gebruik stellen van het traject binnen de nieuwe stikstofnormen valt. Het bestemmingsplan is onherroepelijk vastgesteld, maar voor de aanleg moet er nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Volgens een berekening met de nieuwe stikstofcalculator valt het project binnen de stikstofnormen. Wethouder Hans Buijtelaar: "Aangezien veel andere infraprojecten voorlopig niet kunnen doorgaan, zie je dat het aanbod van aanbestedingen afneemt. Aangezien aannemers graag werk houden, verwacht ik dat hierdoor een prijsdrukkend effect optreedt. Zekerheidshalve hebben we deze verwachting echter nu niet in de kostenraming meegenomen."

HUIDIGE SITUATIE Momenteel rijdt doorgaand verkeer in West-Amersfoort door een woonwijk en over een gelijkvloerse spoorwegkruising. Gemeente Amersfoort realiseert de Westelijke Ontsluiting om de leefbaarheid en doorstroming te verbeteren. Hierdoor gaat het doorgaande verkeer straks niet meer door de woonwijk, maar om de Beroemde Vrouwenbuurt heen en onder het spoor door. ,,Zo blijft de bereikbaarheid gegarandeerd en wordt het schoner, stiller en veiliger'' aldus gemeente Amersfoort.

LEIDRAAD Geselecteerde aannemers ontvangen na de selectiefase in november een aanbestedingsleidraad. Hierin staan spelregels en kwaliteitscriteria van het project en bij de aanbesteding zijn opgenomen. De geselecteerde aannemers hebben van januari tot en met mei 2020 de mogelijkheid om de bieding uit te werken. In de loop van 2020 vindt de gunning plaats.

COMPENSATIE Om de bomenkap voor het project te compenseren, wordt er een ecoduct, verschillende faunapassages en in de Melksteeg natuur aangelegd.

De planning is dat de daadwerkelijke werkzaamheden medio 2021 starten en in 2023 zijn afgerond. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie