Een das scharrelt rond, op zoek naar voedsel.
Een das scharrelt rond, op zoek naar voedsel. Jaap van den Broek/BDU

Sneuvelen dassen door rondweg? Ja zegt oppositie, nee zegt wethouder

15 oktober 2019 om 19:28 Politiek

AMERSFOORT Alweer staat de westelijke rondweg ter discussie. In slechts twee weken zouden drie dassen en één boommarter zijn doodgereden, vlakbij de plekken waar wordt gewerkt aan de aanleg van de rondweg.

Jeroen de Valk

Aanleiding voor schriftelijke vragen van raadslid en fervent natuurbeschermer Rob Molenkamp. Hij vertrok onlangs  bij de SP om meer aandacht te kunnen besteden aan zijn 'groene agenda'. Thans leidt hij zijn eenmansfractie Lijst Molenkamp. De vragen zijn mede ondertekend door twee andere oppositiepartijen: PvdA en Amersfoort2014.

De drie fracties vermoeden dat de dassen het slachtoffer werden van de bouwwerkzaamheden, met name: ,,Het drillen van buizen in de grond en het tot 's avonds laat werken met grote bouwlampen.'' Dassen zijn nachtdieren en raken zo van slag. De felle lampen zouden ertoe hebben geleid dat de dieren hun 'burcht' - hun ondergrondse tunnels - verlaten om gedurende de ochtendspits te gaan rondscharrelen. Ze komen dan terecht op de drukke wegen in en rond het plangebied van de rondweg.

TRILWERKZAAMHEDEN Alarmerende ontwikkelingen, vinden de indieners van de vragen. Er zouden zo'n 25 dassen wonen in dit deel van Amersfoort; als de aanrijdingen in dit tempo doorgaan, is binnen een half jaar de complete dassenpopulatie overleden. De boommarter is bovendien een zeldzame diersoort; er zouden nog maar enkele honderden ervan voorkomen in Nederland.

Molenkamp cum suis eisen dat de kwestie wordt onderzocht. Desnoods worden de 'trilwerkzaamheden' stilgezet en gaan de bouwlampen 's nachts uit.

ANDER BEELD In een collegebericht aan de gemeenteraad van verkeerswethouder Hans Buijtelaar wordt een heel ander beeld geschetst. Bijna tegelijk met de schriftelijke vragen kwam hij met een schrijven waarin hij alle bezwaren terzijde schuift.

De eerste dode das, zo schrijft hij, werd op 7 juli langs de Ringweg Zuid aangetroffen; op dat moment waren de werkzaamheden daar nog niet van start gegaan. De tweede dode lag op 23 september bij het voormalige gymnasium aan de Bachmann Wuytierslaan. Ook daar werd toen niet aan de rondweg gewerkt. De derde werd aangereden op 3 oktober langs de Ringweg Zuid. Er werden toen grondboringen uitgevoerd, maar die vonden plaats op 350 meter van de dichtstbijzijnde dassenburcht en op 500 meter van de plek van de aanrijding. De trillingen zouden op deze afstanden niet meer waarneembaar zijn.

VAN ALLE TIJDEN Buijtelaar legt ook uit dat sterfte van dassen in het verkeer iets van alle tijden is. Op de N234 - een weg tussen Soest en Groenekan - werden ten minste 29 dassen doodgereden in de jaren 2012-2016. Jaarlijks sterft naar schatting 15 tot 20 procent van de Nederlandse dassen door het verkeer.

Molenkamp is van mening dat de wethouder de feiten verdoezelt. ,,Hij schrijft niet dat er twee dassenburchten zijn op korte afstand. Dat de bouwlampen tot half elf 's avonds op die burchten schijnen. Dat de dassen ook in het gedrang komen omdat er wordt gekapt aan de Arubalaan, en dat het grasveld van de school Het  Nieuwe Eemland hermetisch is afgesloten. Die dassen hebben steeds minder ruimte en weten niet meer of het dag of nacht is. Daar krijg je ongelukken van.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie