Nieuwkomers op de markt verkopen doorgaans sneller
Nieuwkomers op de markt verkopen doorgaans sneller nvt

Krapte op de woningmarkt remt doorstroom en duurzaamheid

11 oktober 2019 om 15:01 Wonen Deel je nieuws

De krapte op de woningmarkt houdt aan. De NVM waarschuwt dat hierdoor de prijzen weer sterker gaan stijgen. Daar zijn vooral starters zonder bovengemiddeld salaris de dupe van. Voor hen is het nu al lastig om aan een eigen woning te komen, zelfs met de huidige lage hypotheekrente.

 

In het afgelopen kwartaal zijn in de regio Amersfoort iets meer woningen te koop gezet dan in die periode vorig jaar (1,1%). Een woningzoekende in de regio Amersfoort heeft gemiddeld 2,5 objecten om uit te kiezen. Dat is nog altijd niet veel en lager dan het landelijk gemiddelde. 

 

Nieuwbouw te duur

Een derde van het aanbod in de regio bestaat uit vrijstaande woningen. Maar starters zoeken vaak juist naar een tussenwoning of hoekwoning. De NVM constateert nog een probleem: nieuwbouw is te duur voor starters. Daardoor stokt de doorstroming op de markt en daarmee de verduurzaming van onze gebouwde omgeving,’ aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.

Ook de stikstofmaatregel van de overheid maakt dat bouwprojecten stil komen te liggen. Weinig aanbod, dure nieuwbouw en beperkte doorstroom: dat betekent een rem op de verduurzaming van bestaande woningen.

 

Roep om vastgoedregisseur

Daarom pleit de NVM voor goede woningen met voorzieningen in het hogere segment. Als mensen met oudere woningen kunnen doorstromen, creëert dat meer aanbod én de kans om te verduurzamen. Ook zou een regionale ‘vastgoedregisseur’ moeten meedenken over het betaalbaar maken van duurzaam wonen.

 

Boven de vraagprijs

Het aantal verkochte woningen in de regio lag in het derde kwartaal op het niveau (+0,6%) van vorig jaar. Nieuwkomers waren gemiddeld binnen 20 dagen verkocht. De gemiddeld transactieprijs steeg met 8,2%. Bijna de helft gaat boven de vraagprijs weg.

Dat is ook de ervaring van Henk Riesmeijer (75), die zojuist zijn hoekwoning met vrijstaand kantoor verkocht aan het Kerkpad ZZ in Soest. Binnen drie dagen en ruim boven de vraagprijs. ‘Ik heb er bijna dertig jaar met veel genoegen gewoond, maar moest om medische redenen verhuizen,’ vertelt Henk. ‘Mijn allergrootste dank gaat uit naar de dames van Verrips makelaardij, die zich bovengemiddeld voor mij hebben ingespannen! Zij hielpen mij met het zoeken van een appartement, waarschuwden voor de nodige valkuilen en wezen mij op belangrijke zaken die ik te regelen had. In mijn nieuwe appartement is alles een stuk praktischer; dat vergroot mijn zelfstandigheid en daarmee kwaliteit van leven.’ 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie