Wethouder Cees van Eijk.
Wethouder Cees van Eijk. Gemeente Amersfoort

Individuele aanpak moet inburgeren verbeteren

1 oktober 2019 om 19:09 Politiek

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort gaat zich meer inzetten voor de inburgering van statushouders. Dat moet wel, want vanaf januari 2021 dienen de gemeenten zelf hierbij het voortouw te nemen. Dit bepaalde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) al in 2018. Amersfoort krijgt dus de regie over de inburgering van statushouders, ofwel asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Jeroen de Valk

Al eerder werden zorgtaken van 'Den Haag' naar de gemeenten verschoven. Hiermee krijgen lokale politici meer werk te doen, maar anderzijds: op gemeentelijk niveau bestaat hopelijk meer duidelijkheid over de behoeften van de individuele inburgeraars.

Amersfoort laat er geen gras over groeien, zo blijkt uit een brief van wethouder Cees van Eijk aan de gemeenteraad. Het college wil nu al toewerken naar de situatie vanaf januari 2021. In te burgeren statushouders krijgen een 'Persoonlijk Plan Inburgering en Participatie' waarin de behoeften worden vastgelegd. Zijn ze bekend met de Nederlandse mores? Zijn ze in staat vlot de Nederlandse taal te leren? Moeten ze financieel worden 'ontzorgd', ofwel worden gesteund bij eventuele financiële problemen?

ZELFREDZAAMHEID Tegenwoordig moeten statushouders nog zelfstandig taalonderwijs 'inkopen', net zoals ze ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun verdere inburgering. De verwachting is dat het taalonderwijs in de nieuwe situatie een hoger niveau zal krijgen. Mocht dat in een enkel geval niet haalbaar zijn, dan moet in ieder geval worden gestreefd naar een maximale vorm van 'zelfredzaamheid'.

Deze term valt vaak in de raadsinformatiebrief van Van Eijk. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten zoveel mogelijk 'meedoen' in de Nederlandse maatschappij, ongeacht hun achtergrond. Al vóór de verschuiving van taken naar de gemeente wil de wethouder dat werkgevers actief de nieuwe werkzoekenden gaan benaderen en dat (dreigende) armoede en schulden vlot worden aangepakt. Ook moet met meer inzet worden voorkomen dat jongeren voortijdig de middelbare school verlaten en in de jeugdwerkeloosheid belanden.

Amersfoort zal een projectleider aanstellen die het proces moet gaan begeleiden. Hij of zij zal nauw samenwerken met de zorgkoepel Indebuurt033, aanbieders van taalonderwijs, vrijwilligersorganisaties en natuurlijk de NVA. Deze afkorting stond oorspronkelijk voor de stichting Nieuwkomers- en Vluchtelingenwerk Amersfoort en omstreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie