Marciano Rijnders botste in het verleden vaak met trainers en hoopt dat nu bij HVC te voorkomen.
Marciano Rijnders botste in het verleden vaak met trainers en hoopt dat nu bij HVC te voorkomen. Rinus van Denderen

Aanvoerder Rijnders begint bij HVC aan zijn vijfde avontuur

2 oktober 2019 om 07:15 Voetbal

AMERSFOORT Marciano Rijnders is nog maar 26 jaar en toch staan er al flink wat voetbalverenigingen op zijn CV. De linksbenige aanvaller heeft een duidelijke mening, schuift deze niet onder stoelen of banken en botste in het verleden dan ook regelmatig met trainers. Nu, bij HVC, hoopt hij met de aanvoerdersband wél een seizoen uit te spelen.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Als Marciano Rijnders een goede dag heeft, kunnen medespelers en supporters genieten van de techniek van de inmiddels 26-jarige aanvaller. Maar heeft de Amersfoorter zijn dag niet, dan kan hij bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan halen. Bij de linkspoot is het alles of niets en juist dat bracht hem bij diverse verenigingen.

Als kleine jongen trapte Rijnders bij voetbalvereniging Hoogland voor het eerst tegen de bal. Al snel kon een leek zien dat hij over talent beschikt en de aanvaller doorliep dan ook alle selectie-elftallen. Oké... hij was wat koppig; maar zijn voetbalkwaliteiten zorgde er altijd voor dat de linksbuiten zijn plekje in de selectie-elftallen kon bemachtigen.

Ik ben niet de makkelijkste, dat weet ik van mijzelfVOORRANG Toen Rijnders de stap naar de senioren moest maken, kwam hij in het tweede elftal bij Hoogland terecht. Reserve-hoofdklasse, een prima niveau. Althans, dat zou je denken. De buitenspeler was ongeduldig, hoopte op een kans bij het eerste elftal en toen deze er niet kwam, besloot hij te vertrekken. ,,Achteraf gezien makkelijk gezegd. Natuurlijk was het niveau prima, maar ik was koppig. Wilde graag in het eerste spelen en kreeg voor mijn gevoel die kans niet. Daarom besloot ik weg te gaan bij Hoogland."

In Nijkerk vond Rijnders een nieuwe uitdaging. Sparta Nijkerk gaf hem de kans in het tweede elftal, maar ook dit werd geen succes. De aanvaller zat veel op de bank: ,,Deels omdat ik niet goed genoeg was en omdat spelers van het eerste elftal voorrang kregen. Scoren deed ik regelmatig als invaller, alleen een echte kans... nee, die kreeg ik ook hier niet."

TAS INLEVEREN En dus zag zijn stiefvader Willem van 't Land kans de aanvaller naar VVZA te halen. Van 't Land was op dat moment hoofdtrainer en kon nog wel een aanvaller gebruiken. ,,Daar speelde ik voor het eerst in een senioren-elftal. Dat was voor mij flink aanpoten, moet ik eerlijk bekennen. Daarnaast was de concurrentie ook moordend. Michael Bakkenes en Tim Govers zijn niet de minste."
In zijn tweede jaar bij de Zeehelden ging het echter mis. De linksbuiten zat vaker op de bank dan hem lief was en besloot halverwege het seizoen zijn tas in te leveren.

,,Ik ben niet de makkelijkste, dat weet ik van mijzelf", zegt Rijnders nu zelfkritisch. ,,Alleen, als ik iets vind, dan zeg ik dat. Of je het nou leuk vindt of niet. Dat was bij VVZA ook zo. Ik trainde naar mijn mening goed én had in mijn tweede jaar een basisplaats doordat iemand geblesseerd was. Ik greep mijn kans, dacht ik. Tot die jongen weer fit was en direct weer op mijn plek kwam. Dat kon ik niet accepteren en dus leverde ik mijn spullen in."

Het is typisch Rijnders; als mens en als speler kan hij koppig en impulsief zijn. Na de breuk bij VVZA kreeg de Amersfoorter een telefoontje van Cobu Boys of hij daar zijn kunsten kon vertonen. In het rode shirt van de club uit Zielhorst ging het echter weer mis. Een wisselbeurt in het duel tegen HVC was voor Rijnders de druppel en opnieuw leverde hij in zijn tweede seizoen zijn tas in. ,,Echt een goede match met trainers heb ik niet gehad hè, als je het zo opnoemt", zegt Rijnders nu lachend. ,,Ik ben van mening dat het ook aan hen lag, maar natuurlijk ook aan mijzelf. Op dat moment wil je dat niet toegeven, maar ik ben nu ouder en denk er anders over."

En daarom moet het dit seizoen, bij HVC, wel een geslaagd seizoen worden. Door zijn schoonfamilie kwam hij bij de volksclub terecht en hij voelt zich er op zijn plek. ,,Het is niet het allerbeste niveau", moet Rijnders direct bekennen. ,,Voor ik hier kwam waren er mooie praatjes. Er zouden veel jonge en goede voetballers komen. Dat is helaas niet gelukt en dat geeft niet. Met Visser als trainer heb ik weer een oude bekende. Hij zit er kort op en dat heb ik nodig. Anders ga ik nonchalant worden en dat moet niet. We moeten een eenheid vormen en het tegenstanders lastig maken."

We moeten weer aan ons imago werken", aldus de aanvaller, die aanvoerder is geworden bij HVCLAATSTE CLUB Ook Rijnders weet dat HVC wordt gezien als klein clubje in Amersfoort. Onterecht, denkt hij: ,,We moeten weer aan ons imago werken", aldus de aanvaller, die aanvoerder is geworden bij HVC. ,,In de media las ik alweer dat SEC en Achterveld zich erop verheugen om tegen ons te spelen. Dat het makkelijke overwinningen worden. Ik weet en besef dat clubs zo naar ons kijken en aan ons is het de taak om dat te doen veranderen. Ons team heeft veel potentie, dat meen ik serieus. Alleen dan moeten we wel een team vormen. Van de individuele kwaliteiten moeten we het niet hebben."

Op de vraag of Rijnders nu wel een heel seizoen blijft voetballen en niet weer zijn tas halverwege inlevert, begint hij te lachen: ,,Zeg nooit 'nooit', maar één ding is zeker: ik ga hierna niet meer naar een andere club."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie