In november geeft Hannah Cuppen een lezing over de liefde in het Eemklooster.
In november geeft Hannah Cuppen een lezing over de liefde in het Eemklooster. Charella Hulsbosch

'Verlatingsangst en bindingsangst trekken elkaar aan'

4 oktober 2019 om 07:15 Maatschappelijk

AMERSFOORT Jarenlang is verlatingsangst het hoofdthema in het leven van Hannah Cuppen. Ze besluit er de strijd mee aan te gaan en schrijft er boeken over. Binnenkort geeft ze een lezing in het Eemklooster.

Charella Hulsbosch

Als Hannah nog niet geboren is, overlijdt haar broertje van 2,5 jaar oud. Niet veel later komt zij zelf ter wereld. ,,Maar mijn ouders waren nog in de rouw, nog niet klaar voor de eerste hechting. Daardoor bleef ik altijd op zoek naar beschikbaarheid die ik bij hen had gemist", vertelt ze. ,,Ik zocht altijd kwetsbare jongens op die heel stoer deden, ik zorgde dan voor het gekwetste jongetje in die mannen. Daarmee hoopte ik alsnog de beschikbaarheid die ik bij mijn vader had gemist te krijgen."

DYNAMIEK Verlatingsangst komt vaak pas tot uiting in relaties en is het gevolg van een verstoorde hechting die vaak vroeg in het leven is ontstaan. Soms zie je het als buitenstander gebeuren, een zogenaamde 'knipperlichtrelatie'. Het soort relatie waar mensen vaak al een mening over hebben, misschien al voor ze de details kennen. Maar daar ligt vaak meer aan ten grondslag dan je zou verwachten: ,,Er is een sterke dynamiek tussen verlatingsangst en bindingsangst: die twee trekken elkaar aan." Cuppen noemt het een 'Liefdesbange dans'. ,,Mensen draaien voortdurend om elkaar heen. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar."

Cuppen is therapeut en herkent de verlatingsangst bij zichzelf. Ze besluit er iets aan te doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. ,,Ik had wel veel inzicht en was me ervan bewust, maar lange tijd kwam ik niet tot de kern van het probleem. Tot ik ziek werd, fysiek gedwongen werd stil te staan. Toen besloot ik er een boek over te schrijven", aldus Cuppen. Ze schrijft al jaren dagboeken vol, maar het schrijven van haar boek 'Liefdesbang' is wel anders. Vooral omdat Cuppen zich verplicht voelt om stappen te zetten om haar eigen probleem op te lossen. ,,Er waren momenten dat ik dacht: het gaat me niet lukken, maar het idee dat er uiteindelijk een boek kwam heeft zeker geholpen."

HULP Tegenwoordig helpt ze niet alleen mensen via haar boeken, maar ook via trainingen die ze speciaal hiervoor heeft ontwikkeld. Cuppen: ,,Ik geef nu de hulp waar ik zelf vroeger behoefte aan had. Het thema liefde is enorm belangrijk voor het geluk van heel veel mensen, als een relatie niet slaagt bepaalt dat veel. Dat ik daar iets aan kan bijdragen voelt voor mij als een groot geschenk, juist omdat ik weet waar die mensen vandaan komen."

Dinsdag 12 november geeft ze een lezing bij Volbewust Amersfoort in het Eemklooster. Cuppen: ,,Voor mensen waarbij het op allerlei gebieden in het leven wel goed gaat, maar in de liefde niet."

En dat heeft volgens de therapeute niets te maken met opleidingsniveau. ,,Het is een thema waar nog een taboe op rust, we spreken er niet makkelijk over. Maar aan verlatings- en bindingsangst ligt vaak een diepe wond ten grondslag, waar mensen zich niet van bewust zijn."

Meer informatie over de lezing staat op www.volbewust.nl.

Charella Hulsbosch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie